Установена е позитивна тенденция сред тийнейджърите през първата година от Covid пандемията. Употребата на марихуана и други наркотични вещества в тази уязвима възрастова група е отпаднала.

 

В същото време използването на канабис, незаконни наркотици и прекомерен алкохол от възрастните или е останало същото, или се е увеличило в сравнение с двете години преди Covid-19.


 

Употребата на вещества е намаляла между 2019 г. и 2020 г. сред лицата на възраст от 13 до 20 години, обяснява д-р Уилсън Комптън, заместник-директор на Националния институт по злоупотребата с наркотици в САЩ.

 

Въпреки това последователни спадове не са наблюдавани при по-възрастните, освен намаляването на употребата на тютюн. Ползването на канабис се е увеличило сред хората на 25 и повече години.

 

Анализирани са данни от проучването „Популационна оценка на тютюна и здравето“, което проследява употребата на тютюн и други вещества сред 49 000 младежи и възрастни в САЩ.

 

Различното в анализа е, че разглежда промените сред едни и същи хора във времето, докато в други национални проучвания на САЩ са сравнявани различни групи хора.

 

Злоупотребата с вещества е намаляла сред тийнейджърите на възраст между 13 и 17 години. Употребата на канабис сред юноши от 13 до 15 години е намаляла с 3,4 процентни пункта (п. п.) през 2020 г. в сравнение с 2018 и 2019 г., докато употребата на тютюн е намаляла с около 4 пункта. Употребата на други незаконни или злоупотребявани лекарства с рецепта също е намаляла с 2,5 п. п. в тази възрастова група.

 

Употребата на марихуана при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години е намаляла със 7,3 п. п. през 2020 г. в сравнение с 2018 и 2019 г. Употребата на тютюн е намаляла с над 10 пункта, а злоупотребата с наркотици е намаляла с близо 3 процентни пункта. Прекомерното пиене е намаляло с 1,6 п. п. в цялата възрастова група.

 

Възможно е това да се дължи на lockdown-a от началото на пандемията. Когато гимназистите са разделени от приятелите си за дълго време и са затворени у дома, вероятно са имали намален достъп до наркотици, разсъждават изследователите.

 

„Дори ако тийнейджър успешно се е снабдил с трева, това не означава, че е имал усамотено място далеч от родителите си, където да я изпуши, ако цялото семейство е било затворено вкъщи“, допълва д-р Комптън.

 

Употребата на алкохол се е увеличила с над пет п. п. (от 60,2% на 65,2%) сред възрастните между 21 и 24 години през 2020 г. в сравнение с предходните две години. Прекомерното пиене обаче е намаляло с 2,2 пункта.

 

Употребата на тютюн е намаляла с около 8 процентни пункта, но употребата на марихуана и други незаконни или отпускани с рецепта лекарства не се е променила значително в тази възрастова група според проучването.

 

Употребата на марихуана се е увеличила леко при възрастни на 25 и повече години с 1,2 п. п. Намаляването на злоупотребата с други вещества в тази възрастова група не е значително.

 

Употребата на тютюн е намаляла за всички възрастни. Броят на младите хора на възраст от 18 до 20 години, които пушат тютюн, е намалял с малко над 15 процентни пункта през 2020 г. в сравнение с 2018 и 2019 г. Пушенето също е намаляло с около 8 пункта при възрастни на възраст 21 и повече години за същия период.

 

Въпреки това спадът в употребата на наркотици през първите дни на Covid не означава, че намаляването продължава с напредването на пандемията, заявява доц. д-р Джоузеф Паламар от  Нюйоркския университет. Впоследствие употребата на някои лекарства се възстановява. Конфискуването на марихуана и метамфетамини е спаднало след началото на Covid, но по-късно през годината се е възстановило до много по-висок процент.

 

Референции:

Wilson M. Compton, MD, MPЕ. Tobacco, Alcohol, Cannabis, and Other Drug Use in the US Before and During the Early Phase of the COVID-19 Pandemic. Jama Network Open - https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800843