Мащабен анализ на данни, проведен от Лондонския имперски колеж, показва, че разпространението на коронавирусната инфекция се дължи най-вече на възрастовите групи от 20 до 49 години. На тях се дължат 65 от 100 заразявания. При завършването на проучването, в края на октомври 2020 г. изследователите констатират, че най-високо число на заразяване има във възрастовата грута от 35 до 49 години.


Анализът е базиран на данни, събрани от мобилните апарати на 10 млн. потребители в САЩ, като се проследяват техните контакти и се вземат предвид различни фактори и начини на изчисление за получаване на обективна преценка. Една от целите на проучването е била да потвърди дали действително децата се явяват най-големият разпространител на коронавирусната инфекция и до каква степен затварянето и отворянето на училищата влияе на разпространението и смъртността от ковид. Училищата в САЩ бяха отворени за присъствено обучение в началото на учебната година от последната трета на август до края на октомври. 


Независимо от това, че при отварянето на училищата числото на SARS-CoV-2 инфекции расте, едва до 3,7% произхождат от деца на възраст между 0-9 години и 10,3% от деца и юноши на 10-19 години. Между 68,6 – 75,9% от случаите на коронавирусна инфекция след възобновяването на присъственото обучение са били предизвикани от хора на възраст между 20 и 49 години, което е най-активната част от населението, като делът при възрастовата група между 35-49 години е най-висок (до 39,4%), следва от 20-34-годишните (до 36,4%).  Авторите отбелязват, че децата и юношите действително участват активно в епидемичния процес и при тях делът на безсимптомното прекарване на коронавирусната инфекция усложнява контрола на разпространението на пандемичния SARS-CoV-2, но динамиката на заболеваемостта при откриването на училищата не се променя съществено. Според тях резултатите показват необходимостта от ускоряване на ваксинирането на хората във възрастовата група от 20 до 49 години, за да се вземе под контрол постоянният ръст на заболеваемостта от ковид. 


Повече данни и подробности можете да намерите в публикацията на Science.

 

Източник:

https://science.sciencemag.org/content/early/2021/02/01/science.abe8372