Високите нива на възпаления в организма може да се окажат връзката между депресията и диабета. Това сочи ново проучване, проведено от изследователи от Института по психиатрия към кралския колеж в Лондон.
 
Те установяват, че при пациентите с депресия и диабет, се откриват по-високи нива на възпаление в кръвта, в сравнение с тези, които страдат само от диабет. 
 
За целта на проучването изследователите изучават 1227 души с новодиагностициран диабет тип 2. Анализът сочи, че тези, които страдат и от депресия, имат повече проблеми със сърцето и кръвообращението, а също така и по-високи кръвни показатели за възпаление. 
 
Проучването предполага, че може да има възможно биологично обяснение за тези данни. Възпалението може да провокира редица дългосрочни състояния. 
 
За неговите цели изследователите анализират различията между участниците като възраст, пол, мазнини в тялото, както и приема на определени медикаменти. Няколко маркери на възпалението са свързани с депресията
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените обясняват, че връзката между депресията и възпалението е много трудна за разбиране. Те допълват, че развитието на депресия в известна степен може да бъде „отключено“ от възпалението. Не е съвсем сигурно обаче кое се появява първо, не се доказва причинно-следствената връзка, тъй като взаимодействието е сложно. 
 
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията „хората с диабет имат двойно по-голям риск от развитие на депресия, докато тези, страдащи от депресия са по-склонни да развият диабет“. 
 
Данните от проучването са публикувани в Diabetes Care.