Познанията за коронавируса сега са ни повече от нужни, за да можем да се справим със страховете си от пандемията. Знанието винаги е било инструменът, на който сме се опирали, за да излезем възможно най-благоприятно от дадена ситуация. Уви, познанията ни за новия коронавирус и въздействията му върху здравето на човека в момента са в процес на натрупване. Човечеството няма как да разполага с факти за нов вирус или за явление, което наблюдава в момента. Доколко обаче това е така?


Медицинската наука разполага с някаква информация, на базата на която може да тълкува и предполага един или друг развой на процесите, тъй като дори и да няма пълна идентичност на новия коронавирус с други, съществуват и други подобни вируси.


Докато разпространението на коронавируса глобално взима невиждани за съвременното човечество размери и отчитаме броя на заразените, починалите и възстановените, въпросът за изграждането на траен имунитет не изглежда прибързан.Възможна ли е повторна инфекция с коронавирус и какви са част от мненията на експертите в тази насока?


Според д-р Ли КуинГаян директор по профилактика и лечение на пневмония в болницата на Китайското и Японско приятелство в Пекин организмът на болните с коронавирус образува антитела срещу него1. Но според д-р Ли не е ясно тази придобита от болестта имунна защита колко дълго може да продължи. Пред USAToday, цитиран от The Independent, той коментира, че е възможно при излекувани пациенти да има рецидив на инфекцията. 


На този етап по думите му може да се смята, че при децата коронавирусът причинява развитието поне на краткосрочен имунитет. 


На същото мнение и педиатърът доц. д-р Питър Юнг от Медицинското училище на Тексаския университет в Хюстън, изразено пред The Huffington Post, също цитиран от The Independent. Но така както грипните вируси мутират, така може да се получи и при коронавируса, което прави възможно организмът да е податлив на повторно боледуване от ковид.


По думите на друг експерт, цитиран от същото издание, специалиста по инфекциозни болести д-р Стивън Глюкман, медицински директор на Penn Global Medicine коронавирусите не са нова група  вируси и те съществуват от дълго и засягат много видове. Тоест има налична информация и достатъно познания за коронавирусите като цяло. Няма достатъчно данни, за да се твърди, че при боледуване се изгражда имунитет срещу коронавируса, но все пак това е вероятно. 


От Китай докладват за поне стотина души, които развиват повторна инфекция от коронавируса скоро след боледуването. Това обаче може да се тълкува, че е вследствие на непълно оздравяване на болните и рецидив на инфекцията. 


Има данни, че при пациенти с леко протичане на инфекцията тестът за коронавирус остава положителен седмици след боледуването. Това означаче при един имунопотиснат организъм е много възможно да се развие заболяване отново. 


Имунният отговор при COVID-19 все още не е изучен и изяснен. Малко вероятно е пациенти, преболедували ковид да бъдат заразени отново от SARS-CoV-2 в кратък срок след възстановяването си и все още не е ясно дали ще се наблюдава подобна имунна защита от ковид, гласи становището на Центъра за контрол и превенция на заболявания в Щатите.  

Един експеримент на Китайската академия на медицинските науки в Пекин показва, че при макаци се наблюдава наличие на защитен имунитет при повторно излагане на коронавируса две седмици след пълното им възстановяване от боледуването им.

Разбира се, тези резултати са окуражаващи, но дори и те не дават яснота за силата на този имунитет в дългосрочен план. 


При обикновените коронавирусни инфекции, които циркулират в пространството, не се наблюда създаване на траен имунитет, казва Ира Лонгини от Университета на Флорида пред New Scientist,  и заразяване с тях може да има всеки път при срещата им. Дали ще е така при новия коронавирус още е рано да се твърди.


Други учени като Мартин Хибберд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са по-оптимистично настроени и смятат, че антителата, които се отделят при ковид, могат да предпазят организма от повторно боледуване за цял живот. Но потвърждават, че за подобно твърдение са необходими повече доказателства.

 

Източници:

1. https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-13/china-japan-korea-coronavirus-reinfection-test-positive

2. https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-immunity-reinfection-get-covid-19-twice-sick-spread-relapse-a9400691.html

3. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.13.990226v1

4. https://www.newscientist.com/article/mg24532754-600-can-you-catch-the-coronavirus-twice-we-dont-know-yet/