Скорошно проучване на британски учени от Оксфордския университет е показало, че смесването на различни ковид ваксини предизвиква силен имунен отговор срещу коронавируса. В случая на конкретното проучване се разглежда ефекта от комбиниране на ковид ваксините на AstraZeneca и Pfizer.

 

Резултатите карат научната общност да смята, че смесването на ваксини би могло да направи кампанията за ваксиниране по-гъвкава, но остава необходимостта от по-обширни проучвания и дългосрочно наблюдение на страничните ефекти след смесването им.


 

Това посочват водещи специалисти от Медицински университет в София и Националния център по заразни и паразитни болести в рамките на информационната кампания на Министерството на образованието относно ваксините срещу ковид-19.

 

Повечето одобрени към момента ковид ваксини се прилагат в две дозиРезултатите, обявени през юли от британска изследователска група към Оксфордския университет сочат, че комбинацията от ваксините на AstraZeneca и Pfizer понякога превъзхожда като имунен отговор две дози от една и съща ваксина.

 

Подобни данни се съобщават и от немски изследователи. Германия и Испания са сред европейските страни, които позволиха ваксините на Pfizer и Moderna да се поставят като втора доза след първа доза от AstraZeneca при по-млади хора заради опасения от поява на кръвни съсиреци.


През март някои европейски страни спряха приложението на ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, при определени групи хора заради опасения от развитие на тромбоза. Това остави част от тях частично ваксинирани с AstraZeneca, което инициира проучвания за прилагането на втора доза от друг вид ваксина.

 

През май изследователи от здравния институт Carlos III в Мадрид обявиха резултати от проучването CombiVacS. Проучването установява силен имунен отговор при хора, на които е приложена втора доза ваксина на Pfizer в рамките на 8-12 седмици след първа доза от ваксината на Oxford – AstraZeneca. Не е имало директно сравнение с хора, които са получили две дози от една и съща ваксина, но авторите са установили, че при лабораторни тестове тези, които са получили комбинацията, са произвели 37 пъти повече SARS-CoV-2 неутрализиращи антитела и 4 пъти повече SARS -CoV-2-специфични имунни Т-клетки, отколкото хората, които са имали само една доза от ваксината на Oxford – AstraZeneca.

 

До края на юни се появиха още резултати, показващи подобен ефект. Sander и колеги, са представили данни от проучване, включващо 340 здравни работници, които са получили или две дози от ваксината на Pfizer – BioNTech, или една доза от ваксината на Oxford – AstraZeneca, последвана от доза Pfizer – BioNTech. И двата режима предизвикват имунен отговор, който включва неутрализиращи антитела и Т -клетки.

 

Трето проучване, проведено от изследователи от университета Саарланд в Хамбург, Германия, установява, че смесеният режим предизвиква по-добър имунен отговор, отколкото две дози на ваксината на Oxford – AstraZeneca. Също така е аналогичен или по-добър от две дози на ваксината на Pfizer – BioNTech.  Комбинациите, които провокират добър отговор на Т-клетките, може да са по-добри за хора, които са имали трансплантация на органи и приемат лекарства за потискане на имунната система.

 

От друга страна, се проучват и страничните ефекти след смесването на ковид ваксини. В проучването на Оксфордския университет Com-COV смесването на ваксини предизвика повече странични ефекти, отколкото прилагането на две дози от същата ваксина, според предварителните данни, публикувани през май 2021 г.

 

Това не е така при проучванията на Charité и Saarland или CombiVacS, където страничните ефекти не са по-тежки, отколкото при две дози на една и съща ваксина. Това вероятно се дължи на интервала между дозите. Участниците в проучването Com-COV са получили втората си доза четири седмици след първоначалната доза, докато участниците в германските проучвания са имали поне девет седмици между двете дози.

 

Проучването Com-COV вече е започнало тестване на други ваксини при хора, които са получили първоначална доза на Oxford – AstraZeneca или Pfizer-BioNTech. Едната комбинация включва протеинова ваксина, разработена от фармацевтичната компания Novavax. Другата използва РНК ваксината на Moderna. Отделно във Филипините се провежда проучване, съчетаващо инактивираната вирусна ваксина CoronaVac, разработена от компанията Sinovac в Пекин, с шестте други ваксини, одобрени в страната, и ще продължи до ноември 2022 г.

 

Ковид ваксините, одобрени досега за употреба в една или повече страни по света, са 16. 

 

Източник:

https://mu-sofia.bg/mu-sofia-covid-19/faq-pri-vaksinitsiya/?fbclid=IwAR10hWTtnSlphD5O_MbXexVOVx7_On7BI4cgFEnpMvlWkIEmOES0c0FjAW8

https://comcovstudy.org.uk/home

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3874014