Пневмонията може да бъде много коварна. Понякога се развива като усложнение на обикновена настинка, достатъчно е да ни е „надухал“ вятърът и имунитетът да е сринат. Пневмонията невинаги може да се диагностицира веднага от един преглед в началото.


Очакванията ни са, че при пневмония веднага ще се наблюдава повишаване на температурата. Ходът на болестта обаче може да бъде друг. Преди да се развият основните симптоми е възможно първо да се усети силна физическа слабост, която да е необяснима, ако се храните добре, спите и не сте подложени на силен стрес. 


Преди появата на температура може да се усети и болка в тялото – мускулите и ставите, при пневмония са характерни болките от едната страна на гърба. При двустранната пневмония се усеща болка от двете страни на гърба. Възможно е да се изпита болка при стомаха, ребрата или лопатките.Цветът на кожата също може да бъде показателен за заболяване – освен че човек се чувства вял, кожата му става бледа, понякога сивкава, което се дължи на недостатък на кислород и влошеното циркулиране на кръвта заради възпалителния процес. Може да се изпитва още главоболие, апатия или раздразнителност. Характерен белег при заболяване е липсата на апетит.


В последствие, ако досега не е, се разгръща клиничната картина на болестта.


Симптомите на пневмония включват, освен висока температура и кашлица (влажна), втрисане и затруднено дишане. Пулсът може да е учестен и да има ниско кръвно налягане. Възможно е да се появят кръвенисти храчки.


Как протича пневмонията зависи от редици фактори, в това число инфекциозен причинител, възраст, имунен статус. Най-уязвими на пневмония са възрастните хора над 65 години и децата, както и хората с хронични оплаквания.


Как можем да се предпазим от пневмония? С достатъчно укреване на организма и подобряване на имунитета. За целта е важно да се поддържа балансиран режим на работа и почивка, пълноценно достатъчно хранене и двигателна активност.


Усложненията на пневмонията се сериозни и могат да вклчюват септично разнасяне на инфекциозния причинител, възпаление на органи по съседство, да доведат до токсична сърдечно-съдова, дихателна, чернодробна и бъбречна недостатъчност. 


Поставянето на диагноза включва преглед, образна диагностика, микробиологични и кръвни изследвания.


При рентгенова снимка се вижда „инфилтрат“ – специфично петно в областта на белите дробове.