Забелязали ли сте, че когато имате проблеми във връзката, здравословното ви състояние рязко се променя? Това е така защото взаимоотношенията с партньoра до нас ни влияят както положително, така и отрицателно. Качеството на съня, храненето, консумацията на алкохол и цигари, както други наши навици, променят неминуемо и човека, с който споделяме живота си. Изследвания показват, че хората, които имат задоволителни взаимоотношения, се чувстват по-щастливи, имат много по-малко проблеми със здравето и живеят по-дълго. От друга страна, нездравословните връзки или липсата на социални контакти са свързани с депресия, спад на когнитивните способности, психични отклонения. 
 
Учени от университетския колеж в Лондон откриват, че човек може много по-лесно да се откаже от някои вредни навици, ако човекът до него желае същото. Тяхно проучване на Острова показва, че 50% от жените пушачки са успели да се откажат от цигарите, защото и мъжете им са направили същото. При дамите, чийто партньори пушат редовно успеваемостта е само 8%, а при тези, на които половинките им отдавна вече не употребяват цигари – 17%. 
 
"Нездравословният начин на живот е водеща причина за смърт от хронични заболявания в световен мащаб", казва авторката на изследването проф. Джейн Уордъл. "Основните рискови фактори са пушенето, наднорменото тегло, липсата на физическа активност, лоши хранителни навици и консумация на алкохол.“, казва още тя. 
 
Проучване, направено в балтиморския университет „Джон Хопкинс“ показва, че подобряване на физическата активност на един от връзката може да помогне за промяната и на другия. Така жената в една двойка, наблюдавана в продължение на 6 години, която показала отлични резултати във фитнeса, постепенно насърчила мъжа си да я настигне. Когато тя влязла в отлична форма, партньорът й бил 70% по-близо от нейните постижения. 
NEWS_MORE_BOX
 
Дългосрочните отношения за полезни за физическото и психичното здраве, смятат учените от Кардифския университет във Великобритания. Тяхно изследване доказва, че жените живеят по-дълго и имат по-добро психическо здраве, ако имат връзка. От друга страна физическото здраве на мъжете е на по-високо ниво, ако са обвързани. 
 
За разлика от изследванията сигнализиращи, че човекът до нас може да намали риска от определени здравословни проблеми, други проучвания показват точно обратното. Учени от Канада установяват, че ако някой има диабет тип 2, партньорът ще е с 26% по-голям риск от развитие на заболяването. Причината е, че една съпружеска двойка, например, има едни и същи социални навици, начин на хранене, дори двигателна активност - част от факторите, които оказват влияние върху диабета.