Пациент носител на ХИВ-вируса е бил доведен до продължителна ремисия след трансплантация на костен мозък от здрав пациент.. Това е вторият случай, при който се постига излекуване от опасната инфекция. 

 

Лечението и резултатите са публикувани в международното научно издание Nature и се очаква да бъдат официално обявени на международната медицинска конференция в Сиатъл идния вторник.Постигайки ремисия при втори пациент чрез използване на подобен подход, се заключава, че терапевтичният успех не е случайност. Подобен бе случаят при „пациента от Берлин“, който стана известен през 2007 г. Настоящият медицинската общност коментира като "Лондонския пациент".

 

И двамата ХИВ-позитивни пациенти, получават стволови клетки от костен мозък от донори, които имат генетична мутация на HIV – рецептор, известен като CCR5, който прави пациентите резистентни към вируса. Подмяната на инфектираните клетки при заразените пациенти с мутирали такива изглежда, че води до ремисия от вирусната инфекция.

 

„Лондонският пациент“ е диагностициран със СПИН през 2003 г. Бил е на антиретровирусна терапия от 2012 г., която потиска вируса, но не го убива. След като е диагностициран с Ходжкинов лимфом, той получава трансплантация на костен мозък през 2016 г. През това време продължава антивирусната терапия за още 16 месеца преди окончателното прекратяване на терапията. Пациентът няма признаци на вирусната инфекция в продължение на 19 месеца.

 

Изследователите споделят: „Там вече няма вирус, нищо не откриваме.“ Но все още са предпазливи и смятат, че е твърде рано да заявяват окончателно излекуване. Вместо това наричат пациента „функционално излекуван“ и "пациент в ремисия".

 

Според учените, този втори случай на пълно изчистване от вируса ще стесни кръга от възможни лечения. Но лечението чрез трансплантация на костен мозък е все още твърде болезнено, рисковано и скъпо.

 

Само 59% от носителите на ХИВ – вируса получават лечение с ретроантивирусна терапия. Около 1 млн. души всяка година умират вследствие на ХИВ инфекция. СПИН е убил около 35 млн. души откакто е открита болестта през 1980 г.