От американската фирма Модерна също представиха резултатите от разработваната от тях ваксина срещу COVID-19. От компанията твърдят, че тя има 95% ефективност до момента. 


Ваксината на Модерна използва част от генетичния материал на коронавируса за разработката на продукта си. Материалът е достатъчен за образуването на някои от вирусните протеини, но не и на цяла вирусна частица. Това е достатъчно при инжектиране в човешкото тяло да се получи ефективен имунен отговор.


Досега не са налични данни, показващи риск от приложението на ваксината. Регистрирани са незначителни странични ефекти, които обичайно се появяват при ваксиниране като слаба болка в главата, умора и локално възпаление, с придружаваща болка при мястото на обождането.


 
В проучването са включени 30 000 участници. На половината са дадени по две дози от ваксината през интервал от 4 седмици. На другата половина от доброволците е инжектиран разтвор не съдържащ вирусен геном – плацебо. Резултатите се изчисляват на база първите 95, развили инфекция.


55 от тези 95 души са от ваксинираните, останалите 40 са плацебо пациенти. Резултатите определят 94,5% ефективност на ваксината.


От случаите на развила се инфекция, 11 са с тежка форма като при нито един от тях не е била приложена ваксината. 


Резултатите както на немската фармацевтична компания Пфайзер, така и на американската Модерна показват висока ефективност на разработените ваксини срещу ковид – съответно, 90% и 95% .


Разликата при продуктите е в начина им на съхранение. Американският продукт може да бъде съхраняван при - 25 °C и може да престои в обикновен хладилник около месец. За ваксината на Пфайзер са необходими по-ниски температури от -75°C, в хладилник може да се съхранява за не повече от седмица. 


Плановете се ваксините на американската компания да се предоставят първоначално на хора от третата възраст. От Модерна информират, че ще бъде поискано одобрение на ваксината и до края на годината се очаква да бъдат произведени 20 милиона дози, които ще са предназначени за населението на САЩ. За 2021 г. плановете са да бъдат пуснати 1 милиард ваксини за целия свят.


На този етап няма информация какъв ще е ефектът на ваксината при хора от третата възраст. Все още не може да се коментира продължителността на имунитета от приложението на ваксините, както и дали ваксинирането спира развитието на болестта и разпространението на коронавирусната инфекция.


При очаквана ефективност от 50% на разработките срещу ковид и получаването на настоящите високи резултати от получените продукти, макар и при ненапълно завършил етап на тестването им, дава нови надежди за овладяване на настоящата пандемия. 

 

Източници: 
BBC
Business Insider