Магнезият е важен минерал, който играе ключова роля за здравето и функционирането на човешкото тяло.


Функции на магнезия

Магнезият е необходим за абсорбцията на калций и въздейства положително върху здравето на костите. Той помага да се поддържа костната плътност и да се намали риска от остеопороза.


 

Той е важен за правилното функциониране на мускулите. Помага при съкращението и релаксацията на мускулите и може да помогне при проблеми като мускулни спазми и болки.

 

Магнезият играе роля в регулирането на сърдечния ритъм и контролирането на кръвното налягане. Той може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, е важен за метаболизма на глюкозата и производството на енергия в клетките.


Източници на магнезий

Магнезий може да се намери в различни храни, включително:

 • Зеленчуци (например спанак и броколи);
 • Орехи и семена (като бадеми и кашу);
 • Пълнозърнести храни (например овес и пълнозърнест хляб);
 • Риба (като сьомга и риба тон);
 • Бобови (като нахут и леща).

Дневни нужди от магнезий

Дневните нужди от магнезий варират в зависимост от възрастта и пола, но за възрастен се препоръчва прием около 400-420 милиграма магнезий на ден.

 

Последици при недостиг на магнезий

 • Недостигът на магнезий може да доведе до различни здравословни проблеми, включително:
 • Мускулни съкращения и спазми;
 • Умора и слабост;
 • Нервозност и депресия;
 • Нередовен сърдечен ритъм;
 • Забавяне на растежа при децата.

 

Приемът на магнезиеви таблетки е обичаен начин за набавяне на този така важен минерал, особено ако не се получава в достатъчно количество чрез храната или ако имате специфични нужди. Ето някои съвети за прием на магнезиеви таблетки:

 

Следвайте указанията на опаковката

Винаги четете и спазвайте указанията на производителя, които са посочени на опаковката на магнезиевите таблетки. Те ще ви информират за препоръчителната дневна доза и начина на прием.

Приемайте с храна

Магнезият може да бъде по-лесно усвоен, ако го приемате с храна. Това може също да намали риска от евентуални стомашни раздразнения.

 

Не превишавайте дневната доза

Не се препоръчва да превишавате препоръчителната дневна доза на магнезий, освен ако не е предписано от лекар. Прекомерният прием на магнезий може да доведе до нежелани ефекти.

 

Консултирайте се с лекар

При здравословни проблеми и прием на други лекарства, както и при бременност, преди да започнете да приемате магнезий се консултирайте с лекар. Той може да ви предостави индивидуални съвети и да определи правилната доза за вас.

 

Следете за нежелани ефекти

Магнезият обикновено е безопасен, но в редки случаи може да предизвика нежелани реакции. Ако забележите обезпокоителни симптоми, консултирайте се с лекар.

 

Магнезиевите таблетки са лесен начин да се осигури необходимото количество от този минерал за поддържане на здравето на мускулите, ставите и сърцето, но е важно да се придържате към правилния начин на прием и да се консултирате с лекар.

 

Магнезиевите добавки са безопасни при правилен прием, но някои хора могат да изпитат странични ефекти при превишаване на допустимата доза. Ето някои от тях:

 

Диария
Прекомерният прием на магнезий може да доведе до диария. За някои хора този ефект е нежелан, но за други може да бъде полезен при лечение на запек или за облекчаване на запек.

 

Стомашни болки и газове
Някои хора могат да изпитат стомашни болки или подуване при прием на магнезий. Това може да се случи, ако те са чувствителни към магнезия или ако приемат по-голямо количество от препоръчителното.

 

Метаболитни промени
Прекомерният прием на магнезий може да повлияе на нивата на други минерали като калций и калий в организма, което може да доведе до метаболитни промени.

 

Алергични реакции 
В редки случаи хората могат да изпитат алергични реакции към магнезия, като сърбеж, обрив или оток на лицето, устните или гърлото. Ако забележите подобни симптоми, прекратете употребата и потърсете медицинска помощ.

 

Промени в сърдечния ритъм
При високи дози магнезият може да повлияе на сърдечния ритъм и да доведе до аритмии.