Всеки трети възрастен, който е боледувал от COVID-19, впоследствие развива поне едно ново заболяване, което изисква медицинска помощ през месеците след първоначалната инфекция.

 

Различните състояния, които се наблюдават, могат да засегнат редица органи и системи, включително сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб. Често срещани са и усложнения, засягащи психичното здраве на хората.


 

Изследователите от САЩ  използват данни, получени от здравно осигурителната система на страната. Те идентифицират 133 366 лица на възраст на 65 или повече години през 2020 г., които са били диагностицирани с COVID-19 преди 1 април 2020 г.

 

Учените сравняват тази група от пациенти с други, които не са диагностицирани с COVID-19. Едната от тях е съставена от хора, засегнати от вирусно заболяване на долните дихателни пътища с различен причинител.

 

След снабдяването с тази информация, е изчислен и записан рискът от поява на персистиращо или изцяло ново нарушение 21 дни след поставянето на диагноза COVID-19.

 

Анализите са направени въз основа на възраст, раса, пол и спрямо това дали пациентите са били приети в болница за COVID-19.

 

Получените резултатите показват, че сред лицата, диагностицирани с COVID-19 през 2020 г. - 32% са потърсили медицинска помощ в пост острия период за едно или повече нови или персистиращи състояния, което е с 11% по-високо от сравнителната група за 2020 г.

 

При пациентите, които са страдали от COVID-19, е отблезано повишаване на риска от развитие на редица състояния, включително дихателна недостатъчност, умора, високо кръвно налягане и нарушено психичното здраве.

 

Наблюдавани са разлики сред хоспитализираните пациенти, засегнати от SARS-CoV-2. При тях рискът от появата на някои заболявания е по-висок от този при по-леко протеклите случаи. Някои от нарушенията също се свързват с повишен риск сред мъжете и хората над 75-годишна възраст.

 

Направените открития подчертават възможността от сериозни последствия след остра инфекция с вируса SARS-CoV-2. Идентифицирането и разграничаването на риска сред различните групи пациенти може да подобри диагностиката и контрола на появилите се заболявания.

 

Проучването е направено в САЩ и е публикувано в The BMJ today.

 

Източници:

https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-068414