Повече е 1/3 от всички хора по света са на границата от развитие на диабет. Това показва ново британско проучване.

 

Захарният диабет и нарушенията на въглехидратната обмяна са едни от най-често срещаните заболявания в световен мащаб, като разпостранението им засяга както развитите, така и развиващите се страни и бележи бърз темп на нарастване, който значително изпреварва досегашните предвиждания.


 

Честотата на захарния диабет е между 4% и 8% в различните части на света, като към 2013 г. регистрираните болни със захарен диабет са над 330 млн. а се очаква да достигнат над 500 млн. до 2030 г.

 

Само на Острова през последните осем години заболеваемостта от диабет е скочила три пъти.

 

Близо една четвърт от възрастните диабетици живеят в Китай и Индия. Сред развитите страни най-голямо увеличение на болните е регистрирано в Северна Америка и по-специално в Съединените щати. В Западна Европа темповете на разпространение са значително по-ниски.

NEWS_MORE_BOX


Според проучването най-разпространеният вид диабет - тип 2, е тясно свързан със затлъстяването и заседналия начин на живот. Годишно 3 млн. души по света умират от усложненията на това заболяване.

 

Хората попадат в графа „на ръба на диабета“, когато има много по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Те са застрашени също от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

 

Дори диабетът да не се развие напълно, прекомерно завишените нива на кръвната захар така или иначе вече повишили опасността от високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците и нарушено зрение.

 

Специалистите посочват, че 50% от хората с диабет не знаят, че имат това заболяване.


Навременното му диагостициране обаче е от значение за избягване на усложненията, профилактика на сърдечносъдовите усложнения и инсултите.

Важно е пациентът да осъществява самоконтрол на заболяването, който се провежда с измерване на кръвната захар на гладно и след нахранване с помощта на глюкометър. Препоръчва се и измерване на НвА1с (гликиран хемоглобин) на три месеца, изтъкват още учените.