При почти 20% от хоспитализираните заради COVID-19 се установяват признаци за увреда на сърдечния мускул. Наличието на сърдечносъдови проблеми допълнително увеличава риска от усложнено протичане на заболяването с коронавирус и фатален изход. Учените предполагат, че вирусът има пряко увреждащо сърцето действие, се пише в публикация на JAMA Cardiology.

 

Увреждане на миокарда се получава при възпаление на сърдечния мускул – миокардит или инфаркт, когато част от сърдечната тъкан загива заради нарушеното кръвообращение. Сърцето може да пострада и заради редица инфекциозни заболявания. Заключенията са на база 416 пациенти с ковид, които са били приети в болницата на Уханския университет „Ренмин“. Те са били наблюдавани през януари и февруари. При 19,7% от тези пациенти (82 души) са били открити признаци на увредено сърце, което е установено чрез специални тестове, определящи нивото на тропонина в кръвта. 


Изследователите отбелязват, че увреденият миокард е маркер за висок смъртен риск при заразените с ковид и той е четири пъти по-висок. Това важи дори след отстраняване на възрастовия фактор. 


Този факт ги навежда на мисли, че коронавирусът има пряко увреждащо сърцето действие. Той прониква в организма, свързвайки се с рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим в клетките на дихателната система. Според изследователите такива рецептори има и в сърдечната тъкан, което хипотетично може до обясни увреждащото сърцето действие на ковид. 


Според изследователите идентифицирането на пациентите с увреден миокард може да играе важна роля за предотвратяване на смъртни случаи заради коронавирусна инфекция.