Противогрипната ваксина се повтавя ежегодно. Обикновено ваксинационната кампания протича през октомври, когато грипният сезон все още не е започнал.

 

Лекарите обаче са на мнение, че все още не е късно да бъде поставена ваксина против грип, тъй като пикът на вирусите е през февруари. Епидемията обаче може да продължи и до май.


 

Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ антигрипните ваксини са ефективни през целия период, в който грипните вируси се разпространяват.

 

Ваксините срещу грип са различни за всяка година. Това се налага, поради високата резистентност на вирусите, както и голямото разнообразие на вирусните щамове.

 

Най-често гръпът засяга децата и хората в напреднала възраст. Напоследък обаче грипните вируси са непредвидими и засягат различни възрастови категории от населението.

 

Всеки февруари преди края на грипния сезон, FDA, Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията ( CDC) и други експерти за общественото здраве сътрудничат по събирането и прегледа на данни от цял ​​свят за идентифициране на вирусите. Въз основа на получените резултати и изследвания се определя степента на резистентност на вирусите и се подготвя евентуален план за разработване на противогрипна ваксина, прилагана през следващия сезон.

/NEWS_MORE_BOX

 

 

При изготвянето на антигрипните ваксини се имат предвид и страничните симптоми и рискови група. FDA ежегодно провежда наблюдение за синдром на Гилен-Баре. Това е рядко неврологично заболяваня, регистрирано през 1976 и свързано с противогрипна ваксина през този период.

 

Грипната епидемия е непредвидима. Тя протича с различна тежест, но ежегодно засяга голяма част от населението. За превенция срещу грипа, специалистите съветват своевременното вземане на мерки, към които се отнася поставянето на противогрипна ваксина.