По данни от проучване на Виенския университет, твърде рано родените бебета са с повишен риск от мозъчни увреждания. Причината за това може да се открие в разрастването на вид бактерии в храносмилателния тракт, които стимулират имунната система, която от своя страна нанася щети върху самия организъм.

 

Ранното развитие на стомашно-чревния тракт, мозъка и имунната система са пряко обвързани, като биват разглеждани като оста черва-имунитет-мозък.


 

Бактериите, които започват да населяват червата взаимодействат с имунната система, чиято задача е да държи микроорганизмите под контрол и да не допуска тяхното развитие извън храносмилателния тракт. От своя страна червата са във връзка с мозъка чрез блуждаещия нерв.

 

Изследването разглежда ролята на тези взаимоотношения в развитието на детския организъм и конкретно мозъка, когато става въпрос за екстремно недоносени бебета. Когато детето е недоносено, правилните пропорции на микробиома, населяващ гастроинтестиналния тракт и имунните защити са ненапълно развити и могат да настъпят някои грешки, които да увредят мозъка.

 

Учените успешно регистрират и някои от моделите на тези неправилни взаимоотношения между микроорганизмите и имунната система, които със сигурност са обвързани с възникването и развитието на мозъчни увреждания. Обикновено тези взаимоотношения се появяват преди мозъка да бъде увреден, което означава, че съществува прозорец, в който проблемът може да бъде третиран и евентуално разрешен.

 

Началните точки за развитие на терапия срещу досега откритите модели са биомаркерите, регистрирани от мултидисциплинарния екип.

Резултатите сочат, че разрастването на големи популации от бактерията Klebsiella, както и нарастващия успоредно брой Т-клетки водят до образуване на лезии в централната нервна система.

 

В самото проучване са изследвани 60 недоносени бебета, родени преди 28 гестационна седмица, тежащи по-малко от 1 килограм за повече от седмица.

 

Със специализирани методи, включващи геномно секвениране, учените изследват микробиома. Проведени са различни тестове на проби от кръвта и фецеса на новородените, както и ЕЕГ тестове и ядрено-магнитен резонанс на централната нервна система на кърмачетата.

 

Резултатите могат да бъдат намерени в Cell Host and Microbe.

 

Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210903132656.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821003802?via%3Dihub