Повишаване на случаите на коронавирус отново отчита Китай, което събужда опасения за втора вълна на пандемията там. Резкият скок в сравнение с тенденцията преди седмица отчитат заради внесени случаи, въпреки драстичните мерки за граничен контрол, които е предприела страната. В Китай се прибират главно хора от държави, в които в момента се борят с разпространението на коронавируса. 


Понастоящем в Китай има забрана за влизането на чужденци и допуска прибирането на китайци от съседни страни. Много е вероятно Пекин да остане още дълго време под епидемичен контрол заради коронавируса. Превенцията и контрола на епидемията в Пекин вероятно ще се превърне в дългосрочна политика. 


Въпреки внесените случаи епидемията и разпространението на коронавируса в Пекин и цялата страна като цяло се смятат за прекъснати. Именно затова оттам ще продължат стратегията за граничен епидемичен контрол срещу внасяне на нови случаи на коронавирус, както и възобновяване на взривове на местно ниво.До неделя в Китай са регистрирани 951 вносни случая на коронавирус, което показва рязко покачване на числото. 


20 от тях са били в пристанищния град Суйфинхе, който е с население от 70 000 души и е на границата между Китай и Русия, споменава новинарската агенция Xinhua. Други случаи се логализират в провинции с индустриални центрове, които са средище на капитал. Такава е една от най-богатите Гуандун (Кантон), намираща се в Южен Китай по югоизточното крайбрежие. Усилията за контрол на ситуацията остават с приоритет в средищни международни центрове, в които производството бе възстановено.


От страната отчитат и покачване на асимптоматичните случаи на коронавирус. Това са случаи, при които тестът от изледването е положителен, въпреки че няма проява на симптоми на заболяване. Тези случаи обаче имат потенциал да създадат условия за нови взривове на коронавирус, което най-много безпокои населението. 78 са новите асимптоматични случая до неделя, като 40 от тях са вносни. Всичките 1047 са под медицинско наблюдение, информират от National Health Commission на Китай.


Китай е първата страна поразена от коронавируса. До неделя по официални данни потвърдените случаи на коронавирус на континенталната ѝ част са достинали 81 708, в това число и 1299 души, които все още се лекуват. 77 078 са изписани от болниците след възстановяване. 3331 са починалите. 

 

Източник: 
https://www.ndtv.com/world-news/covid-19-china-faces-new-wave-of-coronavirus-infections-as-number-of-imported-cases-rise-sharply-2207241