4 групи вещества срещащи се в храните, опаковките им или артикули за хранене отделят американските педиатри като опасни за децата. Американската академия по педиатрия публикува в сп. Pediatrics следния списък, изведен от нови проучвания на общността. Авторите на анализа се надяват да помогнат за по-доброто регулиране на вредни съставки при храненето на децата. От дружеството препоръчват да се намали консумацията на консервирана храна, колкото е възможно повече да се ограничи използването на пластмасови съдове в микровълнови фурни и задължително се увеличи присъствието на плодове и зеленчуци в ежедневното меню.

 

1. Изкуствени оцветители в храната
Оцветителите в храната се свързват с ръст на хиперактивно поведение при децата. След изключването на синтетичните оцветители в хранителния режим на децата симптомите на това разстройство значително намаляват. 


 

2. Бисфенол А и други бисфеноли


Бисфенол А се използва за подобряване на свойствата на пластмасата при производството на съдове и вътрешното покритие на метални консерви. Използването на бисфенол А в съдове за хранене се забрани в ЕС, включително и у нас, но това съединение все още се открива в някои предмети и опаковки, до които децата имат досег.


Изследвания показват, че при възрастните бисфенолите се елиминират от организма, но те са опасни за развиващия се детски организъм. Документират се влияние върху възрастта на полово съзряване, натрупване на мазнини в организма, влошаване на репродуктивната функция.

 

3. Фталати


Фталати се срещат в опаковките и опаковъчните фолиа и други подобни материали. Те се свързват с повишен риск от астма, високо кръвно налягане, затлъстяване и др.


Американските експерти не препоръчват родителите да затоплят храна и течности в пластмасови съдове и опаковки в микровълнова фурна, което може да способства до отделянето на фталати и бисфенол А в храната.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

4. Нитрати и нитрити


Нитратите и нитритите под формата на добавки, които се използват за подобрение цвета на храната и консервирането ѝ най-вече при месните и технологично преработените продукти. 


Нитратите и нитритите влияят на синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. В някои случаи те се превръщат в канцерогени.

 

Перфлуоро алкилови киселини, които се намират в някои опаковки, като хартиените на пуканките, също се свързват с вреден ефект върху щитовидната жлеза и репродуктивната функция. Щитовидната жлеза е изключително важен орган, не само като ключова за метаболитните процеси в организма, от това как функционира зависи развитието на мозъка и функционирането на сърцето при децата.

 

Всяка една система в организма е свързан по един или друг начин с щитовидната жлеза, така че всичко което ѝ вреди следва да бъде отстранявано.