Изследователи от Университета Дюк са намерили начин как да обеззаразяват риспираторните маски N95, за да могат те да бъдат използвани за втори път.


Проблемът с недостига на маски се появи и в Щатите с напредването на пандемичната вълна там.


За целта изледователите са използвали водороден пероксид, като той е бил впръскван. Прилагането му не е увредило маските, гарантират изследователите. Въпросната технология е била разработена и тествана още през 2016 г. с цел обезпаразитяване на същите маски, но не е намерила широко приложение тогава.


При процеса се използва специалирано оборудване за аеролизиране на водороден пероксид, което допринася за проникването на течността в слоевете на маската, за да гарантира унищожаването на микробите, включително и вирусите, без да разгражда материала на маската.


Това е технология и метод, които се ползват от години в лабораторията, се цитира директорът Скот Олдърман на Duke Regional Biocontainment Laboratory на страницата на едноименния университет.


Учените са решили да изпробват технологията провокирани да намерят поне частично решение на проблема с недостига на маски за медицинския персонал при настоящата коронавирус пандемия и провеждат специално надграждащо ново изследване на технологията.


Обеззаразяването на маските изисква затворено съоръжение, където се поставят респираторните маски. Не се получават токсични странични продукти, тъй като водородният пероксид се разгражда до вода, уточняват изследователите на университета Дюк.


От университета правят всичко възможно да разпространят протоколите за технологията, за да стане тя широкодостъпна.


По тяхна информация няколко здравни системи и фармацевтични компании вече разполагат с необходимото оборудване, което се използва по различен начин и те биха могли да го приспособят за новата технологията, за да се подкрепят местни болници в този труден период.