Възпалителните заболявания на червата може да бъдат свързани с наличие на повече и различни вируси в организма, обясняват учени. 
 
По време на ново проучване изследователите от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис, САЩ, откриват, че пациентите, страдащи от възпалителни заболявания на червата, са носители на повече вируси, в сравнение с доброволците, които са в добро здраве. Тези данни предполагат, че вирусите вероятно играят роля в развитието на заболяванията. 
 
Сравнително наскоро учените започнаха да разпознават ролята на микробиома и гените на тези бактерии. Промяната в микробиома се свързва със затлъстяване, диабет, метаболитен синдром и възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон и язвен колит. Това сочат и данните от проучването. 
 
Учените обясняват, че при пациентите, страдащи от възпалителни заболявания на червата, е открита непозната за тях вирусна ДНК. Тя принадлежи на новооткрити вируси, за които все още се знае малко. 
 
Те допълват, че предстои много работа, за да се установи по какъв начин тези вируси взаимодействат с червата и чревните бактерии. Тогава би могло да се определи дали промени в разнообразието от вируси може да доведе до тези заболявания или да бъде резултат от тях. 
NEWS_MORE_BOX
 
Учените изследват три групи участници, които страдат от болест на Крон или от язвен колит. Те са разделени според района, в който живеят. Във всяка група изследователите сравняват пречистеното от фекали вирусно ДНК от болните участници с това на здравите доброволци, живеещи в същата област. 
 
При пациентите, страдащи от възпалително заболяване на червата се установява по-голямо присъствие на различни вируси. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Cell.