Новата мутация на коронавируса, разпространяваща се бързо из Великобритания, вече е открита в редица други европейски страни.

 

Тя обаче не води по-тежко боледуване, обясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в участието си по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

"Мутацията не води до по-тежко изкарване на болестта, води само до по-лесно разпространение на вируса. Все повече вируси започват да са с тази мутация. От първото публикуване на цялостния геном на вируса са наблюдавани огромен брой мутации. А тези, които водят до по-добро разпространение на вируса, се налагат. В днешно време, благодарение на тези мутации, вирусните щамове са групирани в шест големи групи клъстери", посочи проф. Ива Христова.

 

По думите ѝ мутиралите вируси имат по-голяма инфекциозност. Наблюдава се обаче тенденция на намаляване на смъртността.

 

"В момента мутациите, които са се закрепили, водят до по-високо ниво на предаване на вируса. Очакваме и нови такива мутации. За последната година, в която знаем за вируса, виждаме, че смъртността постепенно намалява. Тя беше 3% и нещо, а сега е 2,2% за света. От друга страна - може да се говори, че постепенно ще започне да протича по-леко, защото това е нормалната еволюция на вирусното развитие", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

 

Проф. Христова подчерта, за намаляването на смъртността допринася и нашият организъм, който постепенно се адаптира към вируса. Според нея ваксините са по-ефективният начин за справяне със заболяването.

 

"Това е начинът, по който се развиват тези епидемии. Без ваксина ще затихват твърде много години. Не мисля, че има много страх за ваксините, по-скоро има недоверие, донякъде. Най-вече защото е по-нова технология. Изпитанията показват, че двете първи ваксини показват най-високо ниво на ефективност, както и добър профил на безопасност", коментира още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Според нея ваксините с информационна РНК носят по-малък риск от алергични реакции.

 

На 6-ти януари Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) разреши използването на втора ваксина срещу Ковид-19 на територията на Европейския съюз – тази на щатската фармацевтична компания Moderna.

 

Досега единствената одобрена за използване ваксина на територията на ЕС беше тази на Pfizer и BioNTech.  

 

Препоръката на регулаторната агенция е ваксината на Moderna да се прилага само на хора над 18 години. Решението на ЕМА трябва да бъде потвърдено от Европейската комисия.

 

Вижте целия разговор с проф. Ива Христова във видеото: