Внезапната сърдечна смърт при млади хора под 40-годишна възраст би могла да се прогнозира чрез генетичен скрининг, твърдят австралийски учени от Университета на Сидни. 
 
Характерна особеност при тези случаи е, че напълно изглеждащи здрави хора изненадващо си отиват от инфаркт, без някога състоянието им да е давало индикации за подобна опасност.
 
По-възрастните пациенти могат да се оплачат от болка в гърдите при аналогични случаи.
 
Според изследователския екип сърдечната смърт при младите пациенти не е непредсказуема – в повечето случаи тя била резултат на коронарна болест на сърцето, наследствена кардиомиопатия, миокардит и дисекация на аортата. Това те обясняват на база проведено проучване на 490 случаи на внезапна сърдечна смърт при млади хора, регистрирани в Австралия в периода 2010 – 2012 г.
 
По-голяма част от случаите на внезапна сърдечна смърт при младите хора стават по време на почивка или сън, при възраст между 31 и 35 години. 
 
При една трета от пациентите е липсвала изява на нарушения, които да провокират подобен фатален край, но в генома на 27% от тях се откриват мутации, свързани с развитието на сърдечно заболяване, независимо от това, че не са били регистрирани структурни аномалии на сърцето у пациентите приживе, констатират изследователите. Това им дава основание да смятат, че би могъл да се разработи генетичен скрининг за откриване на подобен риск и изграждане на адекватна превенция на състоянието при рисковите пациенти.
NEWS_MORE_BOX
 
 
От екипа са проследили и генома на близките на тези жертви. 50% е вероятността да се предаде такъв генетичен дефект при поколението.
 
Според тях, разполагайки с подобна информация, лекарите ще могат да определят подходяща терапия при тези пациенти, да се изгради план за проследяване на здравето им и предприемане на адекватни мерки срещу възникване на инцидент, като имплантиране на дефибрилатор зад гръдната стена, както и да се създадат подходящи навици за контрол на здравословното състояние в тези семейства, в които има необясними случаи на сърдечна смърт.
 
Най-неясни остават причините за внезапната сърдечна смърт при най-младите – между 16- и 20-годишни възраст, се споменава в New England Journal of Medicine.