Витамин D обозначава цяла група от мастно разтворими стероидни съединения, чиято основна функция се извършва в чревната абсорбция на желязо, калций, цинк, магнезий и други полезни вещества. Макар витаминът да се синтезира от човешкото тяло, огромна част от по-възрастното население, дори в развитите държави, често изпитва симптомите на дефицит на витамин D.
 
Това се дължи както на факта, че повечето храни са бедни на тези витамини, както и на обстоятелството, че хората масово не получават нужното количества слънчева светлина, с чиято помощ се синтезира витаминът в тялото.
 
Дефицитът на този витамин често се свързва със заболявания на костите, които стават по-меки и чупливи, най-често води до рахит при децата и остеомалация при възрастните.
 
Ефектите на този витамин спрямо имунната система са по-слабо познати. Дефицитът му е свързван с повишен риск от вирусни заболявания, но доказателствата за ползите от допълнителен прием са оскъдни.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Учени от University of Colorado откриват през 2016 г., че високите дози витамин D помагат за намаляване на честотата на остри дихателни заболявания (грип, бронхит, пневмонии), особено при по-възрастни пациенти. В проведеното от тях изследване, включващо над 100 пациента с история на дихателни заболявания, били дозирани с големи количества витамин D.
 
Дозите варирали от 400 до 4300 единици от витамина дневно. Групата получавала най-високи дози, 3300-4300 единици дневно, след 12 месеца отбелязала спад с почти 50% в честотата на дихателни инфекции. При по-ниските дози, статистическа промяна в честотата на заболяваемост не била отчетена.
 
Информацията от изследването на екипа от Anschutz Medical Campus може да спаси безброй животи, защото често острите дихателни инфекции са причинени от вирусни заболявания, които правят антибиотиците безполезни. Ако витамин D действително има превантивна сила срещу инфекциите на горните дихателни пътища, той може да се превърне във важен фактор за удължаване продължителността на живота.