Сърдечносъдовите заболявания са водещ причинител на смъртност в световен мащаб, поради което профилактиката им е от особено значение. 
 
Един от първите знаци на подобно заболяване е втвърдяването на артериалните стени, които с течение на времето постепенно губят своята еластичност. Разкъсвания на еластичните фибри, нарушени извънклетъчни връзки, излишък от колаген, фиброза и некроза на мускулните влакна, възпаление, калцификация... Списъкът на възможните нарушения в структурата и функцията на тъканите е дълъг. 
 
За по-ефективен контрол над тях и избягване на сърдечносъдови усложнения, кардиолозите препоръчват различни видове терапии, лекарствени средства и упражнения, но има нещо, което се препоръчва на почти всички пациенти: промяна в хранителните навици.
 
Популярни хранителни режими, богати на хранителни вещества с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като Средиземноморската диета, са сочени за най-полезните за сърцето. Изобилието на витамини в тези диети е ключово – те имат множество функции, свързани с артериалното втвърдяване и могат дори да възвръщат еластичността на съдовете.
 
„Слънчевият“ витамин D e познат най-вече със свойствата си да стимулира отлагане на калций в костите. Малцина знаят, че рецептори за витамин D се намират и в съдовата гладка мускулатура, по повърхността на ендотелните клетки, които покриват съдовете, както и в самите кардиомиоцити – клетките на сърдечния мускул. Дефицитът на витамин D е  широко разпространен, поради различни фактори: недостатъчно слънчева светлина, замърсен въздух и тютюнопушене, еднообразно хранене и др. Той често остава недиагностициран и множество изследвания (PLoS One, 19.03.2014) сочат, че е пряко обвързан със силно завишен риск от развитието на затлъстяване, диабет, хипертония и други кардиометаболитни фактори. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
На първо място - дефицитът на витамин D води до активиране на ренин-ангиотензин-алдостероновата система – хормонален механизъм за регулация на натриевата концентрация в кръвната плазма, пряко обвързана с артериалното кръвно налягане. Този защитен механизъм обикновено се активира, когато барорецепторите (чувствителни на налягане сетивни клетки) на тялото отчетат кръвозагуба или нарушения в налягането на кръвта. Той действа краткотрайно и синтезира вещества като ангиотензин II, които свиват кръвоносните съдове в повечето области на тялото, увеличават резорбцията на натрий и стимулират секрецията на вазопресин. Вазопресинът допълнително свива кръвоносните съдове, но действа и на нервната система, повишавайки силно жаждата, както и глада за сол. Всички тези ефекти водят до повишаване на кръвното налягане.
 
Когато дефицитът на витамин D e продължителен, защитният механизъм се удължава във времето, което води до хронично повишаване на кръвното налягане и втвърдяване на стените на кръвоносните съдове.