Разгледаната в първата част на материала разлика между водно- и мастноразтворими витамини определя не само начина, по който те попадат в кръвта, но и начина по който се запазват за съхранение в тялото или се изхвърлят от него.
 
Способността на кръвоносната система свободно да транспортира водноразтворими витамини означава, че повечето от тях с еднаква лекота могат и да бъдат отделени от тялото чрез бъбреците. Поради тази причина, повечето водноразтворими витамини необходими на човека трябва да бъдат поемани с храната ежедневно или наличността им бързо ще се изчерпа поради краткия им престой в организма.
 
Мастноразтворимите витамини обаче имат способността да остават по-продължително в тялото, понеже се съхраняват в чернодробни и мастни клетки. Тези клетки са своеобразни хранилища за полезните вещества, които тялото  складира за бъдещо използване. Това е причината да се съветва избягване на прекомерния прием на мастноразтворими витамини – тялото е добре заредено с тях при нормални условия и не бива да се претоварват системите му за съхранение.
 
След като преминат необходимите биохимични процеси по логистика, транспортиране и складиране, витамините започват да извършват своите функции в тялото. 
 
Някои от тях, като много от витамините от В-комплекса (водноразтворим), се насочват към изграждането на коензими, чиято функция е да подпомагат ензимите да отделят енергия от храната. Други В витамини помагат за усвояването на тази енергия.
 
Витамин С (водноразтворим) подобрява възможностите на тялото да се бори с инфекции и да произвежда колаген – структурен протеин, участващ в изграждането на телесните клетки и заздравяването на рани.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Витамин А (мастноразтворим) помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки – основните войници на имунната система, има роля в костната здравина и подобрява зрението, грижейки се за здравето на очните тъкани. 
 
Витамин D (мастноразтворим) извлича калций и фосфор от погълнатата храна, чрез които се поддържат здрави костите, а витамин Е (мастноразтворим) действа като антиоксидант – елеминира опасни реактивни елемнти от тялото, които могат да увреждат клетките.
 
Не на последно място – витамин К (мастноразтворим) обуславя правилните процеси на кръвосъсирване, които предотвратяват кръвоизливи, чрез ролята си в изграждането и активирането на кръвосъсирващите белтъци и коагулационната каскада.
 
Без цялото това разнообразие от витамини, човешкото тяло страда от недостига им и развива множество функционални проблеми – умора, неврологични увреждания, сърдечносъдови нарушения и заболявания като скорбут и рахит. От друга страна, твърде завишения прием на витамини води до токсичност, изразена в неспособността за адекватен транспорт и съхранение на твърде многото приети витамини. Поради тази причина свръхприема на витамини без нужда или без лекарска препоръка, макар да е популярна практика в развитите страни, е особено вредно. 
 
Най-добрият витаминен баланс в човешкото тяло се постига само с правилно, разнообразно хранене и поддържането на поне минимална спортна активност.