Американски учени са доказали, че редовният прием на витамин В и високите му нива в кръвта предпазва от развитие на белодробен рак, съобщава ВВС.

 

Според резултатите от изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, дори пушачите, които приемат високи дози от витамина са със значително по-малък риск от онкологично заболяване.

 

Заключението, за връзката между приема на витамин В и намаления риск от рак на белия дроб, се базира на проучване, направено сред 400 000 души.

 


Учените установили, че високите нива на витамин B6 (Пиридоксин) и аминокиселината метионин намаляват риска от онкологично заболяване на белия дроб с повече от 50%.


Пиридоксинът е водноразтворим витамин от групата на В-комплексът, който играе важна роля при обмяната на червени кръвни тела, за растежа и за скелета

 

Както и останалите витамини от група В, пиридоксинът се набавя основно чрез пълноценна диета или хранителни добавки. Най-добри източници на витамин В6 са бирената мая, ориза, слънчогелдовото семе, пшеничените трици и зародиши, месата, черния дроб, авокадото и бананите.

 

Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки.

 

Въпреки резултатите от изследването, авторите му напомнят, че отказването на цигарите остава най-добрият начин за ограничаване на риска от рак на белите дробове.

 

Необходими са още изследвания, които да докажат, че увеличаването на нивата на витамин B може да намали рисковете от белодробен рак.