Витамин В3 може да се окаже новото супероръжие в борбата с микроби като метицилин резистентните стафилококи, оповестяват изследователи. Американски експерти откриха, че витамин В3, известен още като никотинамид, усилва способността на имунните клетки да убиват бактерии от рода Staphylococcus.


Витамин В3 увеличава броя и ефективността на неутрофилите – най-многобройните бели кръвни клетки, формиращи важна част от вродения имунитет. Неутрофилите играят важна роля в унищожаването на болестотворните микроорганизми, попаднали в тялото.

 


Резултатите от изследването, публикувано в Journal of Clinical investigation, могат да доведат до „големи промени в терапията“.


Витамин В3 бе изпитан при стафилококови инфекции, включително при животозастрашаващи инфекции с метицилин резистентни щамове на Staphylococcus aureus. Тези инфекции са чести в болници и домове за възрастни хора, но напоследък се повишава и разпространението им в затворите.
 

Учените са използвали екстремно високи дози витамин В3, много по-високи от тези, които се получават с храната, и са ги изпитвали върху животни и човешка кръв. Изследването показва, че витамин В3 като че ли може да увеличи антимикробната мощ на имунните клетки, като включва избирателно определени гени.

NEWS_MORE_BOX


„Това може да бъде много значително, въпреки че трябва да извършим още изследвания при хора. Антибиотиците са лекарства – чудо, но сме изправени пред проблема на растящата резистентност на някои бактерии към тях, какъвто е особено случаят със Staphylococcus aureus. Това може да ни даде нови начини за лечение на тези инфекции, които могат да бъдат фатални, в съчетание с настоящите антибиотици. Посредством витамин В3 може да се възползваме по-пълно от вродения имунитет и да го стимулираме да произведе по-силен имунен отговор.“, споделя проф. Адриан Гомбарт, от Университета в Орегон, изследовател в проучването.

 „Неутрофилите са всъщност на първа линия в борбата против инфекциите в кръвта и употребата на никотинамид в тези дози изглежда безопасна и вече е разрешена. Бих искал да видя клинични проучвания върху това, но също така не виждам и защо да не бъде директно прилагано при пациенти.“, е коментарът за резултата от изследването на проф. Марк Бат, от Университета в Бат.