С помощта на витамини може да се подсили имунната система за ефективна атака срещу рак. Определен витамин има силен ефект върху един от трите вида клетки в имунната система и използването му води до получаването на специални клетки, които агресивно атакуват упорити тумори.


Експериментална терапия използва клетки естествени убийци като терапия срещу рак. Тези клетки са един от трите вида лимфоцити в имунната система и защитават организма от вредни патогени, какъвто може да е рак. Тяхната функция включва активното обикаляне из организма в опит да се засекат увредени или инфектирани клетки, които да атакуват.


Макар и клетките убийци да имат за функция да атакуват зловредните чужди клетки, които откриват из организма, в случаи на упорит рак имунната система не е достатъчна, за да пребори заболяването. Затова терапията, разработена от учени към Университета на Минесота използва естествени клетки убийци, взети от донори и трансплантирани в имунната система на пациентите. 
Добавените клетки са подсилени с веществото ниацин, по-добре познато като витамин В3. То значително подобрява способността им да се борят срещу рак, като подобрените клетки могат да откриват по-бързо раковите, както и да ги унищожават. Ниацинът подпомага тези имунни клетки като ги предпазва от оксидативен стрес – проблем, с който се сблъскват всички клетки в организма. Той се характеризира с повишено количество свободни радикали – реактивни молекули, чиито натрупване уврежда клетките и повишава риска от множество заболявания. Ниацинът намалява оксидативния стрес, но и повишава устойчивостта на клетките в кръвта.


Витамин В3 също така подобрява способността на клетките убийци да издирват раковите клетки.


Новата експериментална терапия против рак засега има доказана силна ефективност срещу лифмоми – рак, който започва в клетките на лимфната система. Лимфомите се делят на два вида – лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом. Този на Ходжкин най-често възниква в лимфните възли, разполагащи се в горната част на тялото и има по-предсказуема прогресия от неходжкиновия лимфом, който може да възникне навсякъде.


Откриването на витамин В3 като вещество, което подсилва имунната система против рак е показателно за полезните свойства на веществото. То може да се намери в множество храни като месо и зеленолистни зеленчуци, като има и полезно действие за понижаване на нивата на вреден холестерол.

 

Референции:
Bachanova, V. (2023, July 19) Nicotinamide enhances natural killer cell function and yields remissions in patients with non-Hodgkin lymphoma