Отпадналост, липса на енергия, виене на свят. Много хора си мислят, че при тези симптоми организмът им се нуждае от повече витамини и минерали, затова решават да ги приемат под различна форма, в повечето случаи без лекарско предписание. Това е и причината 50% от хората в Америка да взимат витамини като хранителна добавка. Дали това обаче е толкова полезно за здравето им?
 
Пиенето на витамин В6 и В12 в по-високи дози увеличава тройно, дори понякога и четворно риска от рак на белите дробове при мъжете. Все още няма данни за рисковете при жените. Това показва проучване на университета в Охайо, публикувано в списанието „Clinical Oncology“
 
Екипът от учени е установил, че мъжете, които взимат прекалено голямо количество от въпросните витамини, са по-предразположени към рак, особено ако са активни пушачи. „Това, което открихме е, че представителите на силния пол, които взимат диетични добавки, най-вче такива с витамин B6 и B12, във високи дози в продължение на 10 години, значително увеличават риска от развитие на рак на белите дробове“, коментира д-р Теодор Брески, който ръководи въпросното проучване. 
 
„Всъщност, всички мъже, които използват големи дози хранителни добавки, имат почти двоен риск от развитие на рак на белите дробове. А при тези, които също така са пушачи, рискът става тройно-четворно повече“, коментира още той.  
NEWS_MORE_BOX
 
Препоръчителната дневна доза, която трябва да приемаме от витамин В6 е само един милиграм и половина, а за витамин В12 е малко под 2 и половина микрограма. Проблемът е, че повечето производители ги продават в по-големи грамажи. „Ако разгледате разфасофките, ще видите, че едно хапче е от порядъка на 5 000 микрограма, което доста над препоръчителната дневна доза“, казва още Брески. 
 
Освен чрез хапчета, можем да си набавим витамин В от различни меса, нахут и зърнени храни. По този начин няма да превишаваме количеството, което ни е необходимо всеки ден, съветват учените от университета в Охайо.