Витамин C е водоразтворим витамин, известен също и с химичното си име - аскорбинова киселина.

 

Необходим е за възстановяването и растежа на тъканите във всички части на тялото. Използва се за заздравяване на кожата, сухожилията, ставните връзки и кръвоносните съдове. Освен това се прилага за лечение на рани, поддържане на хрущяли, кости и зъби.


 

Витамин С е антиоксидант. Това са вещества, предотвратяващи действието на активните радикали, които влияят неблагоприятно на организма.

 

В продължение на много години, витамин C е бил популярен лек за обикновената настинка.

Изследванията в тази област обаче сочат, че високият му прием не намалява риска от простуда и грип, но редовната му употреба значително може да ускори възстановителния процес и да спомогне за протичането на заболяването с по-леки симптоми.
 

За оптимална протекция се пропоръчва дневният прием на 90-100 милиграма от витамина.

 

Тъй като тялото ни не е в състояние да произвежда витамин C, е важно той да бъде приеман ежедневно чрез балансирано и разнообразно хранене.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Аскорбиновата киселина е компонент, включен в състава на много хранителни продукти. От плодовете богато съдържание на витамина имат пъпешите, цитрусовите плодове, както и портокал, грейпфрут, киви, манго, ягоди, малини, боровинки, диня и много други.

 

Богати на витамин С са броколите, брюкселско зеле, карфиол, зелени и червени чушки, спанак, ряпа и други листни зеленчуци.
 

За да бъдат запазени максимално количествата на витамина в хранителните продукти има значение изборът на термична обработка. Най-препоръчително е приготвянето на храната на пара, което запазва максимално съдържанието на витамина.

 

Недостатъчният прием на витамина може да доведе до дефицит, характеризиращ се с различни симптоми – анемия, кървящи венци, понижен имунитет.

 

Тежката форма на дефицит на аскорбинова киселина води до заболяването скорбут, което засяга предимно възрастни хора, имащи недоимъчен хранителен режим.