Сигурно сте чували за Витамин К2, но може би не знаете много за него, тъй като съвсем наскоро започна да привлича вниманието, което всъщност заслужава. Едва през 2009 година в страните от ЕС новата форма на Витамин К, чийто здравословен ефект е потвърден от редица престижни клинични проучвания, е регистрирана. За кратък период от време са установени множество позитивни ефекти от приема на Витамин К2 - есенциален витамин от ново поколение, необходим за правилното усвояване на калция в организма. Той подобрява здравината на костите и намалява значително риска от сърдечносъдови заболявания, а приемът му е улеснен благодарение на желатиновите капсули на Phytopharma.

 

Дълго време не е правена разлика между различните форми на Витамин К. Едва през последните 10 години се установи, че двете му най-важни форми с естествен произход са Витамин К1 и Витамин К2. 


 

Равносметката за биологично значение на Витамин К2 е резултат от дългогодишните опити на екип от учени, ръководени от професор Вермер от университета Маастрихт в Холандия. Учените изследват няколко южни провинции в Япония, в които рядко се срещат случаи на сърдечносъдови заболявания, а местните жители не страдат от остеопороза. Оказва се, че феноменът се дължи на традиционната японска храна „натто“, която присъства в ежедневното меню. Специфичното ястие със силен вкус представлява ферментирали соеви зърна и от хилядолетия се консумира в Япония. Екипът доказва, че високата концентрация на натурален Витамин К2 (приблизително 90%) в храната е основната причина за здравословния ефект от консумацията ѝ Проучванията показват връзка между дългосрочния прием на Витамин К2 и положителния ефект върху костната и сърдечносъдовата системи. Днес вече е ясно, че този малко познат витамин предпазва от коронарна болест, инфаркт на миокарда, остеопороза, рак и проблеми по време на менопаузата.

 

По време на обновяването на скелета, което се осъществява приблизително на всеки седем години, Витамин К2 си сътрудничи с остеокалцина - протеин, с отговорна мисия, за която трябва да бъде предварително активиран. Изследванията показват, че единственият, който може да се справи с тази нелека задача, е Витамин К2. Без него няма значение дали приемаме нужното количество калций чрез хранителния си режим, защото той не би могъл да отиде на правилните места без подкрепата и насочването на К2. Витаминът действа като регулатор, който посредством различни протеини отлага калция в костите, като по този начин предпазва от сърдечносъдови заболявания и от заболявания на костната система.