Витамин Е се отнася към групата на мастноразтворимите витамини. Той е важен за правилното функциониране на много органи в тялото.

Витамин Е е антиоксидант и като такъв влияе върху процесите на увреждане на клетките като го забавя или предотвратява.

Дефицитни състояния на витамин Е се наблюдават рядко, но все пак не са изключени при пациенти с генетични заболявания, силни поднормено тегло, както и при преждевременно родени деца.

Витаминът се използва при лечение на диабет и неговите усложнения, а също и като превантивна мярка срещу рак на белия дроб и устната кухина при пушачи, както и ракови образувания на простата и панкреаса.

Някои хора използват витамин E при заболявания на мозъка и нервната система, включително болестта на Алцхаймер и други деменции, болест на Паркинсон, нощни гърчове, синдром на неспокойните крака, както и за лечение на епилепсия, заедно с други лекарства.

NEWS_MORE_BOXВитамин Е се изписва при жените за предотвратяване на усложнения в късната бременност поради високо кръвно налягане, предменструален синдром ( PMS ), болезнени периоди, менопаузален синдром, горещи вълни, свързани с рак на гърдата и кисти на гърдите.

Витаминът се прилага, с цел намаляване на вредните ефекти, възникнали в резултат от проведени медицински лечения, като диализа и радиация.

Смята се, че помага при симптомите, възникващи в резултат на тези процедури, които включват загуба на коса, увреждане на белите дробове и др.

Понякога витамин Е се използва за подобряване на физическата издръжливост, повишаване на енергия, намаляване на мускулни увреждания след тренировка, както и подобряване на мускулната сила.

Необходимата дневна доза на организма е 15 мг на ден. Витаминът може да бъде приеман под формата на хранителна добавка, а същи и чрез консумацията на ядки, риба и други продукти, имащи богато съдържание на витамина.