Витамин Е е един от мастноразтворимите витамини. Той се абсорбира под формата на мастни структури, наречени хиломикрони, които се образуват с мазнините от диетата. При разграждане на хиломикроните витамин Е се освобождава и усвоява от клетките.

 

Витамин Е както и другите мастноразтворими витамини се натрупват в тялото. Черният дроб служи като депо за съхранение на витамини като А и D. Но около 90% от витамин Е в тялото се съхранява в мастната тъкан. Останалите 10% от витамина се намира в клетъчните мембрани.


 

Функции на витамин Е. Основната функция на витамина е като мощен антиоксидант. Тъй като витаминът се намира предимно в мастната тъкан и клетъчните мембрани, неговото действие е свързано със защита на полиненаситените мастни киселини и други мастни компоненти в клетъчните мембрани. Витамин Е предпазва и LDL-холестерола от оксидиране, което е предпоставка за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Витаминът участва в протекцията и на клетъчните мембрани на червените кръвни клетки както и на белодробната тъкан, които са изложени непрестанно на риск от оксидативно увреждане. 

 

Действайки като протектор, витамин Е се добавя в много козметични продукти, за да предпази съставките в тях от разваляне. Витаминът има още редица други важни функции за тялото. Той е от изключителна важност за нормалното развитие на плода по време на бременност както и за растежа и развитието в ранна детска възраст.

 

Той има ключова роля за развитието на нервната система и растежа на мускулите както и поддържането на тяхната функция. Витамин Е поддържа функциите на имунната система като защитава белите кръвни клетки и други участници в имунния отговор от увреждания. По този начин витаминът подпомага естествените съпротивителни функции на организма. Витамин Е има отношение и към подобряване абсорбцията на витамин А от приетата храна.

 

Проучвания показват, че витамин Е проявява и противовъзпалителни свойства както в тялото ни така и върху кожата като я поддържа млада и стегната.

 

Антиоксидантните му свойства са изключително полезни, когато кожата ежедневно е изложена на агресивни фактори като цигарен дим или ултравиолетови лъчи. Витаминът поправя щетите от тези увреждащи фактори. Същевременно стимулира производството на колаген като поддържа кожата еластична.