Според проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, наличието на определено количество витамин Д в организма може да ни предпази от карцином на гърдата и от колоректален рак. Резултатите са базирани на две проучвания направени от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего.

В първото проучване, изследователи са разгледали резултатите от две предишни изследвания и са открили, че жените с по-високо ниво на 25-хидроксивитамин Д са с по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.


Данните са били категорични и са показвали, че хората с по-ниско ниво от 13 нанограма на 25-хидроксивитамин Д в кръвта, имат най-голяма вероятност за развитие на карцином на гърдата.Рискът от карцином на гърдата намалява с увеличаване нивото на витамин Д.
Нивото на витамин Д, което намалява с 50% риска от развитие на рак на гърдата може да се получи като се взимат 2000 интернационални единици витамин Д дневно и заедно с това се прекарва от 10 до 15 минути дневно на слънце.

Във второто проучване, изследователи са събрали данни за 1448 човека, участвали в пет предишни проучвания за колоректалния рак. Чрез метаанализ се установява, че повишаването на серумното ниво на 25-хидроксивитамин Д до 34 нанограм/мл би могло да намали случаите на колоректален рак на половина, казва автора на проучването Едуард Горам.

 


Смята се, че случаите на колоректален рак биха могли да се намалят с 2/3 при серумно ниво на витамин Д 46 ng/ml, което съответства на дневен прием от 2000 IU витамин Д3.

 

Известна е ролята на витамин Д в предпазването от рахит и осигуряването на правилно формиране на костно-ставния апарат чрез участитето си в контрола над калциевата обмяна. Оказва се, обаче, че освен тези, витаминът е важен и за функцията на имунната система, както и за развитието на мозъка.
 


Все повече данни сочат значението му за предпазване от автоимунни заболявания, като мултиплената склероза, диабет първи тип, а също и за някои злокачествени заболявания като колоректалния рак или рака на гърдата. Смята се, че над 900 гена са зависими от витамин Д.
 


Той може да се набавя чрез някои храни, включително специални млека, както и чрез излагане на ултравиолетова светлина. Интересно е, че последното е значително по-интензивно у лица със светла кожа. Това обаяснява и високата честота на дефицита на витмин Д сред представители на афро-американската раса, живеещи в северни райони.

 

Дефицитът на витамин Д може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Всеки от нас си го набавя чрез слънчевите лъчи в кожата, както с храната или с добавки.

 


Интраутеринно, както и през ранната детска възраст, липсата на достатъчно витамин Д води до хипотрофия, забавяне на растежа, скелетни аномалии, повишена склонност към фрактури. При възрастните предразполага към остеопения, остеопороза, мускулна слабост, автоимунни болести, инфекциозни болести и др.