Връзка между по-високите нива на витамин D и намаления риск от рак на гърдата откриха изследователи от факултета по медицина на Калифорнийския университет в Сан Диего. 

 

Екипът преглежда данните от две рандомизирани клинични проучвания, в които общо са включени над 5000 души, за да се изследва връзката между рака на гърда при жените при  различна концентрация на витамин D 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) в кръвта.


 

Проучванията са провеждани между 2002 и 2017 г., като включват жени над 55-годишна възраст. Средната възраст на дамите е 63 години, като при никоя от тях не е имало установен раков процес при включването в тях. Нивата на витамина при всяка от жените са изследвани постоянно за период от 4 години. 

 

77 случаи на рак на гърдата са били регистрирани за този 15-годишния период сред доброволките. Ракът на гърдата се наблюдава с честотата 512 случая на 100 000 на година при тази възрастова група. 

 

Изследователите откриват, че при концентрация на 25(OH)D в кръвта над 60 нанограма на милилитър рискът от рак на млечната жлеза се равнява на една пета от този при концентрация на витамина под 20 ng/ml, каквато препоръчват от американската Академия по медицина към правителството на Щатите. В експертните медицински среди се водят спорове за това, какви концентрации на витамина са с оптимален ефект за здравето. Има медицински групи, които вече препоръчват по-високи нива на ценния витамин в кръвта – до 50 ng/ml.

 

В проучването са взети под внимание и други връзки относно риска от туморното заболяване, като възраст, индекс на телесната маса, тютюнопушене, прием на калциеви добавки. От екипа са категорични, че нивата над 20 ng/ml имат превантивна стойност срещу този рак.

 

Необходимо е да се поясни, че изследването не прави причинно-следствена връзка, както и че тук се намира зависимост между нивата на витамин Д в кръвта и риска от рак на млечната жлеза при жени след менопауза. Изследователите изтъкват, че тепърва предстои да търсят подобна взаимосвързаност при по-млади жени. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Водещият изследовател и автор на изследването проф. д-р Седрик Гарланд е познато име в медицинските среди именно с изследванията си за влиянието на витамин Д върху здравето. Още през 1980 г. заедно с брат си публикуват резултати от проучване за ролята на синтезирания от кожата витамин Д и калцият заедно относно намаления риск от рака на дебелото черво. По късно екипът на братята епидемиолози откриват благоприятни връзки между витамин Д и рака на гърдата, белия дроб, пикочния мехур, множествената склероза и левкемията при възрастните. 

 

За да се получи концентрация на витамин Д в кръвта до 60 ng/ml, се налага прием на хранителни добавки от 4000 до 6000 международни единици (IU) на ден, ежедневно излагане по 15 минути на умерено слънце с облекло, което не покрива изцяло кожата, уточняват експертите.

 

Понастоящем американската Национална академия по медицина препоръчва средните дневни дози витамин Д3 са от 400 IU за деца до една година; 600 IU от 1 до 70-годишна възраст и 800 IU за лица над 70 години.

 

За да се постигне целевият серумен диапазон от 60 ng/ml на 25(OH)D при различните индивиди е необходим различен прием на витамина. Приемът на витамин Д3 обаче не бива да надвишава 10 000 IU на ден. Когато кръвният серум надвишава 125 ng/ml се наблюдават нежелани странични ефекти като гадене, запек, загуба на тегло, аритмия и увреждане на бъбреците.

 

Резултатите от научния труд, който се провежда в колаборация с Университета „Крейтън“, Медицински университет на Южна Каролина и GrassrootsHealth, са публикувани в PLOS ONE на 15 юни.