Витамин Д може да бъде от полза за лечението на туберкулоза. Това разкри екип от специалисти на Университета в Копенхаген.

 

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което най-често засяга дихателните пътища. Въпреки това е възможно да се наблюдават и извънбелодробни форми. Това състояние е често срещано и в модерния свят.


 

Според редица статистики понастоящем са засегнати близо 2 милиарда души в световен мащаб, като всяка година над 1,5 милиона от тези случаи завършват фатално, основно в страни, намиращи се в южното полукълбо.

 

Поради тази причина разработката на нови терапевтични подходи би могла да бъде от полза за лечението на различните пациенти, в зависимост от тежестта на тяхното състояние.

 

С помощта на ново проучване, специалисти установяват възможността витамин Д да подобри имунната реакция на човешкия организъм спрямо инфекцията, причинена от Mycobacterium tuberculosis.

 

Направеното разкритие се дължи на лечението на пациент с рядко вродено нарушение, дължащо се на мутация, водеща до неадекватна до липсваща реакция на организма спрямо действието на витамин Д. Този вид мутация е много рядко срещана. В световен мащаб са отбелязани около 200 случая.

 

В хода на изследването учените разглеждат специални клетъчни проби от пациента с рядка мутация, както и от такива, които са в състояние да абсорбират витамин Д.

 

Учените установяват, че за имунните клетки на пациентите, способни да абсорбират витамин Д, реагират по-ефективно спрямо туберкулозната инфекция.

 

Днес лечението на туберкулоза включва комбинация от медикаменти, сред които има редица антибиотици.

 

От друга страна, в миналото много от пациентите с туберкулоза са приемани в санаториуми, където лечението им е включвало активно излагане на слънце. Това води до повишаване на нивото на витамин Д. Учените отдавна подозират, че витамин Д би могъл да бъде от полза в борбата с туберкулозата, но досега не са намирани преки доказателства.

 

Въпреки позитивното действие на витамин Д, той не може да бъде използван самостоятелно за лечение на заболяването. Неговото действие е да подпомага имунната система в борбата с Mycobacterium tuberculosis.

 

Проучването е публикувано в сп. Frontiers in Immunology.

 

Референции:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.1038960/full