Витамин D, както и останалите витамини, е изключително важен за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той е познат преди всичко като витамина за здрави кости. Една от основните му функции е да регулира нивата на калций, както и неговото усвояване. Освен това витаминът регулира дейността на над 2000 гена в тялото, той е активен участник и в диференциацията на клетките и тъканите.

 

По тази причина витамин D придоби популярност и като имуностимулатор. Витаминът регулира способността на организма да се бори с инфекции и хронично заболяване. Той също така участва в продукцията на над 200 антимикробни пептиди. Един от най-важните е кателицидин, който проявява широкоспектърни антибактериални свойства. Това е една от причините, поради която витамин D се препоръчва като допълнителна суплементация през зимата по време на грипните епидемии. Другата причина е недостатъчното слънчево греене, което е необходимо за синтеза на витамина в тялото. Според експертите витамин D активно участва в изработването на имунния отговор.


 

Безспорен е фактът за ползите от витамин D върху здравето. Повечето експерти, обаче съветват да си набавяме витамина по естествен път, а именно ежедневно излагане на слънце – поне 20-30 минути. Това ще е достатъчно, за да се набави нужното количество витамин D за деня.

 

Храни, богати на витамина, са мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия, но и още черен дроб, сирене, яйца, млечни продукти, портокалов сок, зърнени храни и т.н. При невъзможност за естествено набавяне на витамина се налага допълнителен прием. Преди да предприемете тази стъпка е добре да се консултирате с лекар и фармацевт относно дозата и начина на прием на витамина.

 

Тъй като витамин D е мастноразтворим съществува реален риск от кумулиране и предозирането му. Препоръчва се той да се приема след храна, за да се подобри усвояването му.


Недостигът на витамин D протича с някои симптоми. При кърмачетата недостигът на витамин D се изразява с изпотяване, неспокойствие, намален мускулен тонус. При възрастни също се наблюдава изпотяване без видима причина, проблеми с костната система също е явен признак за недостига му.