Дефицитът на витамин D значително увеличава нуждата и дори ефектите на активни вещества от групата на опиоидите, като по този начин потенциално увеличава риска от развитие на зависимост и пристрастяване, твърди ново проучване. Данните са на изследователи от Масачузетската болница.

 

Резултатите, публикувани в Science Advances, показват, че справянето с общия проблем с недостига на витамин D с евтини и достъпни добавки може да играе роля в борбата с продължаващия „бич“ на опиоидната зависимост.През 2007 г. д-р Дейвид Фишър, директор на Програмата за меланом към Масачузетската болница, и неговият екип откриват, че излагането на ултравиолетови лъчи води до производството на ендорфин, който е химически свързан с морфина, хероина и други опиоиди. Всички те активират едни и същи рецептори в мозъка.

 

Последващо проучване на Фишър установява, че излагането на ултравиолетови лъчи повишава нивата на ендорфин при животински модели, които след това показват поведение, съответстващо на пристрастяването към опиоиди.


Търсейки причина защо хората изпитват нужда да се излагат по-често на слънце, Фишър и колегите му предполагат нуждата на организма от витамин D. Освен това според тях дефицитът на витамин D може да направи рецепторите по-чувствителни към ефектите на опиоидите, като потенциално допринася към пристрастяване.


Цел на проучването е да се разбере връзката между количествата на витамин D в кръвта и поведението на хората – дали те усещат по-голяма нужда да се излагат на слънце.


Резултатите показват, че модулирането на нивата на витамин D променя многократно пристрастяващото поведение както към ултравиолетовите лъчи, така и към опиоидите. Важно е да се отбележи, че групата на животински модели, при които са се давали умерени дози морфин, са продължавали да изпитват значителна нужда от повишаване на медикамента, в случаите, в които при тях се открива и дефицит на витамина. За разлика от това такива ефекти не са наблюдавани при групата, в която не се отчита дефицит на витамин D.


Проучването също така установява, че морфинът работи по-ефективно като болкоуспокояващо средство при животински модели с дефицит на витамин D. Този факт от своя страна би бил обезпокоителен, ако се отчете и при хора.


Когато нивата на витамин D са били коригирани, реакцията към опиоиди се е нормализирала. При хората дефицитът на витамин D е широко разпространен, но се лекува безопасно и лесно с достъпни хранителни добавки, отбелязва Фишър.


Източник:
L.V. Kemény el al., "Vitamin D deficiency exacerbates UV/endorphin and opioid addiction," Science Advances (2021)