През последните години, хората биват непрекъснато бомбардирани от масовите медии със заплахи, че ако не се взимат витамин D под формата на хранителна добавка, ще развият дефицит и ще се разболеят. Само че витамин D е от онези субстанции, които приети в по-голямо количество вредят. Колко точно е мярката на полезното количеството за здравето?
 
Научен екип от болницата „Джон Хопкинс” открива, че „витаминът на слънчевата светлина” – витамин D, приеман в дози над нормалните, не предоставя допълнителни плюсове за здравето. Половин час дневно пряка слънчева светлина е достатъчна, за да спомогне образуването на минималните необходими количества витамин D в тялото. Освен това той се поема и с храната.
 
Според учените, витамин D трябва да се приема само по лекарско предписание. Д-р Мухамад Амер от същия научен екип сочи, че единствените, които имат нужда от леко завишен прием на витамин D са хората над 65 години, жени, преминаващи или преминали през менопауза и хора с бъбречни заболявания. Повишените кръвни нива на този витамин благоприятстват предимно тяхното костно здраве
 
Д-р Амер уточнява, че при достатъчно излагане на слънчева светлина, здрави кости, изключване от рисковите групи, приемът на витамин D без лекарско предписание е рисковано за здравето.
 
Доклад на американския Кардиологичен журнал от 2012 г. разкрива, че нива на витамин D в кръвта над 21 нанограма на милилитър не само намаляват неговата полезност, но и пряко му вредят. Тези високи дози са в състояние да потиснат и намалят количеството на белтък, свързан със сърдечноосъдовите възпаления – С-реактивен протеин или CRP. Това води до загуба на еластичността на кръвоносните съдове, което е фактор за повишаване на кръвното налягане и поява на сърдечносъдови проблеми.
NEWS_MORE_BOX
 
Друг фактор е връзката на витамина с нивата на хомоцистеин – небелтъчна аминокиселина, която е фактор за множество сърдечносъдови заболявания. Високи нива на хомоцистеин са налични винаги, щом се наблюдава тромб – кръвен съсирек, блокиращ кръвоносен съд и който може да доведе сърдечен удар, инсулт или белодробна емболия. При бременни жени се счита, че води до спонтанен аборт и/или прееклампсия – състояние, характеризиращо се с много завишено кръвно налягане и наличие на белтъчини в урината. Това състояние може да доведе до еклампсия.
 
Специалистите съветват преди закупуването на витаминови добавки да се извърши консултация с личен лекар и да се направи бърз кръвен тест. Витаминовите добавки трябва да се приемат според индивидуалните нужди на всеки, защото разликата между полза и вреда, е само в дозировката.