Приемът на витамин C може да предпази от развитие на караракта, твърдят учени. Според данните на ново проучване не само гените могат да се отразят на риска от развитие на заболяването, но също така и хранителният режим. 
 
Карактата се развива с напредването на възрастта. Тя замъглява лещата на окото, което ограничава зрението. Заболяването е основна причина за слепота в световен мащаб.
 
Изследователите от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, проучват ролята на хранителните вещества по отношение на развитието на катаракта, заедно със свързаните фактори от околната сред, като хранителен режим. След това ги сравняват с влиянието на гените
 
За целта на проучването се събират данни от 1000 двойки близнаци, всички от които са жени. Те попълват въпросници, в които дават информация относно приема на витамини А, B, C, D и E, на желязо, магнезий, цинк и други хранителни вещества. 
 
Цифрови изображения помагат на изследователите да установят развитието на заболяването като оценяват непрозрачността на лещите на участниците, чиято възраст е около 60 години. 
 
Провеждат се повторни изследвания на 324 двойки близнаци близо 10 години по-късно. 
NEWS_MORE_BOX
 
По време на първия етап на проучването приемът на високи дози витамин C се свързва с близо 20% понижен риск от развитие на катаракта. След 10-годишния период на наблюдение се установява 33% намалена опасност от прогресиране на катарактата сред жените, които имат хранителен режим с високо съдържание на витамин C.
 
Оказва се, че генетичните фактори са отговорни за 35% от различията по отношение на прогресирането на това заболяване. От друга страна, факторите, свързани с околната среда, като хранителния режим – за цели 65%. Това предполага, че гените са по-малко значими за развитието на катаракта, поясняват още изследователите. 
 
Данните на проучването за поместени на страниците на Ophthalmology