Годината е 1499-а португалският мореплавател Вашку да Гама се прибира след поредната експедиция. Съдбата на екипажа му далеч не е добра. От 170 моряци 116 се разболяват и умират от болестта скорбут. Причината е липсата на прясна храна. По-късно е намерен лек за това заболяванене, наречен е антискорбутен фактор. Днес ние го наричаме витамин C.
 
Витамин C е най-разпространеният витамин в природата, но човекът е от малкото животински видове, които не могат да го синтезират и са напълно зависими от храната за набавяне на необходимото количество.
 
Дневната нужда от Витамин C при мъжете е 70-100 мг, при жените – 70-80 мг. Нуждите се покачват при пушачи и при простудни заболявания. Дневната доза може да достигне до 1000 мг. Резорбцията се осъществява в тънкото черво и зависи от дозата, процесът е насищаем и излишните количества от витамина се изхвърлят чрез урината.
 
Източник на витамин C са цитрусовите плодове, киви, шипки, червени чушки,броколи, спанак, зеле.
 
Молекулата на витамин C е изключително лабилна. Досегът до метали като желязо и мед са пагубни за нея. Използването на метални сокоизтисквачки значително намалява количествата на витамина в соковете. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
За да е пълноценен, фрешът от портокал, приготвянето и консумацията му трябва да е бързо, тъй като аскорбиновата киселина много бързо се разпада под влияние на светлина и топлина.
 
Слагането на резен лимон в чая също не е добра идея, ако търсим здравословния му ефект. Високата температура унищожава витамин C.
 
Аскорбиновата киселина, взема активно участие в окислително-възстановителни процеси в клетките ни. Той е мощен антиоксидант. Под влияние на студ, вирусни или бактериални инфекции оранизмът ни е подложен на оксидативен стрес. Това е една от причините, поради която изплзваме витамин C при остри простудни заболявания. Той засилва естествените съпротивителни функции на организма.
 
Витамин C участва в синтеза на хормоните от кората на надбъбречната жлеза и играе важна роля в изграждането на хрущялната и костната тъкан.
 
При хиповитаминоза се намалява синтезата на колаген, нарушават се междуклетъчните пространства, което е причина за намаляване еластичността на кожата
 
Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на карнитин (субстанция, доставяща енергия от мастните киселини в клетката), подпомага резорбцията на желязо.
 
Витамин C има кръвоспиращ ефект. Може да се използва при обилна менструация, кръвотечения от носа и др. Регулира проницаемостта на кръвоносните съдове. Често се използва за лечение на чупливи капиляри.