Първа част на материала можете да прочетете тук.

 

Ретинолът поддържа и възстановява епителните тъкани, от които се състои кожата и лигавицата. Именно затова витамин А се изписва при терапия на всички заболявания на кожата – акне, псориазис, обриви и др. Витаминът ускорява зарастването на наранявания на кожата, стимулира синтеза на колагена, подобрява здравословното състояние на новообразуващите се тъкани и устойчивостта към инфекции.

Заради връзката му с лигавицата и епителните клетки витамин А има благотворно влияние върху функциите на белите дробове и задължително се предписва като добавка при лечение на болести на стомашно-чревния тракт, като язва и колит.

Ретинолът е необходим за нормалното ембрионално развитие, хранене на зародиша. Намалява риска от усложнения на бременността и ниско тегло на новороденото, но количеството му трябва да е премерено, тъй като във високи дози е с токсичен ефект за плода.

 


Витамин А влиза в синтеза на стероидните хормони, включително и прогестерон, сперматогенезата, антагонист е на тиреоидния хормон тироксин.

 

Съществува зависимост между съдържанието на ретинол в плазмата на кръвта и концентрацията на желязо в кръвта.

 

И витамин А, и b-каротинът са мощни антиоксиданти, които се изписват за профилактика и при лечение на ракови заболявания. Възпрепятстват повторното образуване на тумори след операция.

И двете форми защитават мембраната на мозъчните клетки от разрушителното действие на свободните радикали. B-каротинът неутрализира действието на едни от най-опасните видове свободни радикали – радикалите на полиненаситените киселини и на кислорода.

Антиоксидантното действие на b-каротина се изразява в това, че предотвратява сърдечно-съдови заболявания, има защитни функции при стенокардия и повишава нивото на полезния холестерол в организма.

 

Лютеинът и зеаксентинът са каротиноиди, които подхранват зрителните органи. Предпазват от катаракта и понижават риска от дегенерация на жълтото петно (важен орган на зрението), които са причина за ослепяване във всеки трети случай.

Ликопинът защитава от атеросклероза, предотвратява окисляването и натрупването на холестерол с ниска плътност в артериите. Особено полезен е срещу рак на млечната жлеза, на ендометриума и простатата.

 

Дневна потребност на организма от витамин А:

3300 МЕ; при заболявания, свързани с дефицит на ретинол – до 10 000 МЕ.

при деца: 0-1 г. - 350-400 МЕ, 1-3 г. - 400-450 МЕ, 4-6 г. – 400-500 МЕ, 7-10 г. - 500-700 МЕ.
При момчета 11-14 – 600 – 1000 МЕ.
При мъже: 15 г. - над 75 г. - 700-1000 МЕ
при жени: 11- над 75 г. - 600-800 МЕ

Бременни – 200-800 МЕ.
Кърмачки – 400-1200 МЕ.


Внимание!

  • Тъй като свръх дозите на витамин А имат тарогенно действие, по време на бременност и кърмене не се препоръчва прием на витамин А без лекарско предписание! В тези периоди набавянето на витамин А се осъществява предимно чрез храната.
  • Също така бременните не бива да приемат рибено масло, което съдържа витамин А.
  • При планираре на бременност трябва да се има предвид, че ретинолът се натрупва в организма.  При лечение с високи дози на витамин А следва бременност да се планира 6 месеца след преустановяване приема на ретинол.


 

Още
Потребността от витамин А се мени според климатичните условия. Хладният климат не влияе на потребността от витамин А и обема му, но при по-висока температура и продължително излагане на слънце потребностите от витамина растат.

При рентгеново и радиационно облъчване, лъчетерапия запасите на витамина в организма намаляват, това съответно определя повишените потребностите от него.

 

При прием на орални контрацептиви, има по-малка нужда от витамин А, тогава не се предприема допълнителен профилактичен прием на витамин А.

 

Има данни, че витамин А играе роля за поддържането на кръвна захар в норма и по-ефективно използване на инсулина от организма.

 

Продължение на материала можете да видите  тук.