Витамин А e мастноразтворим витамин, който включва ред близки по структура съединения: ретинол (витамин А1, аксерофтол); дехиддроретинол (витамин А2); ретинал (ретинен, витамин А – алдехид); ретинолова киселина (витамин А – киселина).
За първи път витамин А е изолиран от моркови. От тук и произлиза името на витамините от група А – каротиноиди. Каротиноидите се съдържат в растенията, някои гъби и водорасли. Попадайки в организма те се превръщат във витамин А. Към тях се отнасят a, b и d-каротин, лютеин, ликопен, зеаксантин. Известни са около 500 каротиноиди.
Най-известният каротиноид е b-каротин. Той е провитамин на витамин А – в черния дроб се превръща във витамин А.
Източници на витамин А:
от растителен произход -
зелени и жълти зеленчуци – морков, тиква, чушка, спанак, броколи, зелен лук, магданоз, соя, грах, кайсия, праскова, грозде, диня, шипка, облепиха,череши и редица билки и подправки.
от животински произход -
рибено масло, черен дроб, мляко, масло, маргарин, сметана, извара, сирене, жълтък.
Най-добрите източници на витамин А са рибено масло, черен дроб, масло, жълтък и мляко.
Изследвания през последните години показват, че нито един от естествените източници не може да осигури необходимото количество витамин А на организма, което налага неговия допълнителен периодичен прием.
Действие
Витамин А участва във възстановителните процеси на организма, в регулацията на синтеза на белтъците, спомага нормалната обмяна на веществата, функциите на клетъчните и субклетъчните мембрани. Витаминът взима участие в образуването на костите и зъбите. Необходим е за образуването на нови клетки. Забавя процесите на стареене.
Витамин А осигурява нормалното функциониране на зрителния анализатор и участва в синтеза на зрителния пигмент на ретината и възприемането на зрителната информация.
Необходим е за правилното функциониране на имунната система и образуването на съпротивителните сили на организма срещу инфекции.
Приемът на ретинол повишава защитните функции на лигавицата, фагоцитарната активност на левкоцитите и други фактори на неспецифичния имунитет.
Предпазва от простудни заболявания, грип и инфекции на дихателните пътища, храносмилателната система и пикочните пътища.
При наличие на достатъчно витамин А детският организъм по-леко прекарва инфекциозни заболявания като морбили и варицела.
Установено е, че допълнителният прием на витамин А удължава живота на заразени с ХИВ.
Продължение на материала можете да прочетете тук.