Витамин А е мастноразтворим витамин, който изпълнява редица важни функции в тялото. Някои проучвания сочат, че той притежава силни антиоксидантни свойства. Витамин А има критично значение за нормалното зрение.

 

Витамин А съществува под три активни форми в тялото, а това са: ретинол (алкохолната форма), ретинал (алдехидната форма) и ретинова киселина (киселинната форма). Тези три форми колективно се наричат ретиноиди. От трите съединения, ретинолът има водеща функция за поддържането на физиологичните функции в тялото. Бета-каротенът е съединението – прекурсор на ретинол. Бета-каротенът в храната се превръща в ретинол в стената на тънките черва.


 

Прекурсор на ретинол е и съединението ретинилов естер. Чрез хидролиза в тънките черва и той се превръща в ретинол в свободна форма. По този начин той се усвоява от червата. Около 90% от витамин А, който приемаме чрез храната се съхранява в черния дроб. Останалото количество се съхранява в мастната тъкан и бъбреците.

 

Функции на витамин А. Функциите на витамин А в тялото са многобройни, учените предполагат дори, че може би има и неоткрити такива.
Витамин А като антиоксидант. Не са много проучванията, но има такива, които твърдят за антиоксидантното действие на витамина както е случая с витамини Е и С. Антиоксидантното действие се изразява в неутрализиране на свободните радикали и предпазване на лошия холестерол от окисление. Адекватните нива на витамин А в тялото е предпоставка за добро сърдечно здраве и нормални нива на холестерол.

 

Витамин А и зрение. Витаминът има критична роля в поддържането на очното здраве. Витамин А повлиява зрението ни по два начина. Благодарение на него ние можем да регистрираме промяната в яркостта на светлината, а също така участва в поддържането на цветното зрение.
При ниски нива на витамина в тялото възниква състоянието, наречено „кокоша слепота“.

 

Състоянието се изразява в трудно приспособяване на окото към полумрак. При кокошата слепота се наблюдава и трудно възстановяване на зрението след експозиция на ярка светлина.


Витамин А се използва широко за лечение на акне. На пазара могат да се намерят продукти с ретинол, които са за локално приложение и се използват при сериозни форми на акне в зряла възраст.