Ретиноид е термин, означаващ съединението витамин Аретинол и неговите производни, като ретиналдехид и ретиноева киселина. Ретиноевата киселина има огромно значение за кожата, понеже направлява нейната генетичната експресия и влияе на клетъчни процеси както в епидермиса, така и в дермиса. Тези съединения играят роля още в зрението, клетъчното развитие, костното здраве, имунната функция и активирането на потискащи туморите гени.
 
Съществуват множество козметични и медицински препарати и мазила, съдържащи ретиноиди като: ретинол, ретинал, изотретиноин, алитретиноин, ацитретин, етретинат, тазаротен, бексаротен и адапален. Те се използват предимно за лечение на акне и псориазис, фотостареене и кожен рак
 
Свойствата им да освежават и обновяват кожата, да се борят с възпаления, сухота и бръчки ги правят популярни, но най-известното им достойнство е да лекуват. Съединението третиоин, например, е с доказан ефект да включва „зони за поправяне” под епидермалния слой в изгоряла от слънцето кожа. Там третиоина стимулира синтезата на колаген и активно възстановява засегнатия район, структурно и функционално.
 
Много кремове съдържат специализирани ретиноиди, с които се третират кожни белези. Те не ускоряват заздравителния процес, но осигуряват неговата стабилност и не позволяват на други фактори, като противовъзпалителния стероид кортизон, да го забавят. Без тяхното наличие, кортизонът би могъл да потисне и отложи зарастването, от което могат да се появят трайни и видими белези.
 
Основният хранителен източник на ретиноиди са ретиниловите естери, добити от животински продукти или провитоминовите каротеноиди от моркови и други оранжево-жълти плодове и зеленчуци. За нуждите на козметиката и медицинските мазила обаче съединенията се добиват по синтетичен път, чрез процес известен като глюкуронидация или реакция на захарната глюкуронова киселина със субстрат.
 
Независимо дали произходът е природен или лабораторен, ретиноидите са токсични в твърде големи концентрации. С храната е почти невъзможно да се превиши дневната доза, но при системната употреба на крем или друг препарат, те проникнат през кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
Симптомите на предозиране и натравяне включват болезнени подувания около дългите кости, анорексия, кожни лезии, косопад, хепатоспленомегалия – едновременно подуване на черния дроб и далака, кръвоизливи, безпокойство и/или повишено вътречерепно кръвно налягане. То може да доведе до главоболия, гадене, повръщане, тинитус, двойно виждане и други зрителни симптоми. Ако вътречерепното налягане не бъде спешно третирано, то е силно вероятно да предизвика подуване на оптичния диск на окото - състояние, което евентуално прогресира до пълна загуба на зрението.
 
Специалисти съветват, преди употребата на подобни медикаменти да се проведе консултация с дерматолог и да се има предвид токсичността на ретиноидите. Според изследвания, ежедневната употреба на препарат, съдържащ този клас съединения с концентрация 0,025% третиноин или 0,05 мг, не трябва да надвишава нанасянето на 2 г крем върху кожата и не бива да продължава повече от 14 дни.