Витамин А спада към групата на мастноразтворимите витамини, от които организмът ни се нуждае за нормалното протичане на редица жизненоважни процеси.

 

Среща се в две форми – ретинол и каротин (провитамин А).


 

Ретинолът представлява активната форма на витамина. Той се намира в черния дроб, високомасленото мляко, както и в някои обогатени храни.

 

Човешкият организъм не произвежда витамин А, поради което е необходимо набавянето му чрез храната. Витамин А е от важно значение за развитието на костната система, както и за доброто зрение.

 

Липсата му може да доведе до кокоша слепота и ксенофобия (увреждане на очната роговица). Ретината съдържа 4 фотопигмента, които складират витамин А, а пигментът родопсин (съдържащ се в стволовите клетки на ретината) позволява виждането дори при много слаба светлина.

 

Витаминът има значение за развитието на тимуса, както и при синтеза на белите кръвни клетки.

 

Витамин А е важен фактор за поддържането на имунната система, осъществяваща адекватната защита на организма срещу чужди агенти, носещи белези на патогени.

 

Витаминът поддържа косата, ноктите и кожата красиви.

 

Препоръчителната дневна доза на витамин А варира според възрастта. Средното количество е между 6-8 г на ден. Мъжете и хората с повишени физиологични изисквания, имат нужда от по-богат прием.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Прекалено високите дози на витамина водят до хипервитаминоза, която затруднява дейността на черния дроб. Прекомерният прием на витамин А може да доведе до болки в корема, главоболие, нервност, болки в костната система, повръщане.

 

Богати на витамин А са както животински, така и растителни продукти – яйца, черен дроб, мляко, рибено масло, ябълки, праскови, кайсии, шипка, слива, касис, моркови, тиква, червени чушки, домати и повечето цитруси.

 

След термична обработка на продуктите, в които се съдържа витаминът, количеството му се понижава с 11%.

 

Приемът на витаминът като хранителна добавка трябва да бъде съобразен с приема на други лекарства, с които той може да взаимодейства. Такива са например холестеролопонижаващите медикаменти, които повишават количеството на витамина в кръвта.