Момчетата с високо кръвно налягане в тийнейджърските си години са застрашени от сърдечни проблеми и инциденти в зряла възраст като инсулт, сърдечен удар и сърдечна недостатъчност.

 

За повишено кръвно налягане се смята това, което преминава границата от 120/80 mm Hg.  Множество фактори влияят на кръвното налягане при тийнейджърите. Заседяване, затлъстяване и приемане на медикаменти са само някои от факторите, които могат да повлияят негативно на кръвното налягане, но има и други фактори като повишеното активиране на симпатиковата нервна система, което може да подейства върху синтеза на хормони, повлияващи сърдечната активност. 


Научното изследване, което разглежда ефектите от високото кръвно налягане при тийнейджъри е публикувано в сп. Annals of Internal Medicine и е осъществено отУниверситета в Умео, Швеция. Взети са данни на над 1,4 милиона доброволци на средна възраст 18 години. От тях над 50% са имали повишено кръвно налягане (130/80 минимум). При тях се наблюдава значителна тенденция към сърдечно-съдов инцидент и сърдечна недостатъчност в зряла възраст. Сърдечно-съдов инцидент може да бъде инсулт или инфаркт.

 

Изследването набляга на значението за здравето на кръвното налягане в юношеска възраст и нуждата да му се обръща повече внимание от обществото. На такава възраст повишаването на кръвното налягане може да се отдаде на множество фактори в развитието, които с течението на времето и узряването на организма изчезват и кръвното налягане се нормализира. Но се оказва, че има нужда от контролиране на кръвното налягане, защото когато хипертонията не се третира, тя може да доведе до сериозен риск от сърдечно-съдови инциденти в бъдещето на тези тийнейджъри.


Високото кръвно се появява, когато сърцето трябва да изтласква по-силно кръвта в организма. Хипертонията е друго наименование на високото кръвно налягане. Когато кръвното налягане не се третира, то може да доведе до сериозно увреждане не само на сърцето, но и на мозъка, бъбреците и очите. В някои случаи хипертонията се поражда от състояния като диабет и затлъстяване, но понякога е и симптом на изначални проблеми с бъбреците, хормоните или белия дроб. 


За третиране на хипертонията се препоръчва спазването на здравословна и разнообразна диета, редовната физическа активност и избягването на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

 

Референции:
Pennlert, J. (2023, September 26) Blood Pressure Level in Late Adolescence and Risk for Cardiovascular Events. Retrieved 2023, October 1 from https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0112