Хипертонията или високото кръвно налягане е социално значима болест, с която целият свят се бори. По данни на Световната здравна организация, над 1,13 милиарда души по света са жертва на хипертонията. Първите мерки, които се предприемат за повлияване на състоянието е промяна в начина на живот и най-вече промяна на хранителния режим.

 

Според нови проучвания причина за развитие на болестта може да е недостигът на цинк. При такова състояние е възможно да се затрудни работата на бъбреците и увеличване задръжката на натрий в тялото.


 

Проучване в американски научен журнал American Journal of Physiology – Renal Physiology. Според учените дефицит на цинк е често срещано състояние при диабет тип II и други заболявания на бъбреците. При намалени нива на цинк, в бъбреците се реабсорбира по-голямо количество натрий, който остава в тялото. А високите нива на натрий водят до повишаване на кръвното налягане. При хората с хипертония се наблюдават по-ниски нива на натрия.

 

В проучването изследователите установяват, че при дефицит на цинк се развиват хипертония и съответно се понижава количеството на натрия в урината. При корекцията на хранителния режим и осигуряване на достатъчно дневно количество на цинк кръвното налягане се понижава и количеството екскретиран натрий се увеличава.

 

Направените опити демонстрират как увеличената реабсорбция на натрий в резултат на недостатъчните нива на цинк води до повишени стойности на кръвното налягане. Предстои пълното изясняване на механизма, по който цинкът повлиява кръвното налягане. Това може да бъде стъпка към овладяване на болестта и разработване на по-ефективни терапии.

 

За да се предпазите от цинков дефицит се хранете с разнообразна и питателна храна. Ето някои храни, които са богат източник на цинк: тиквени и слънчогледови семена, риба, спанак, яйца, бадеми, орехи и т.н.