Тридозова ваксина срещу хепатит B предотвратява развитието на заболяването при пациенти с ХИВ. Това представиха специалисти на Конференция IDWeek във Вашингтон, окръг Колумбия.

 

Инфекцията с хепатит B е заболяване, което води до появата на продължителна възпалителна реакция в човешкия организъм, съпроводена с хепатоцелуларно увреждане. То се причинява от ДНК вирус - HBV.


 

Разпространението на HBV вируса обикновено става по полов или кръвен път - чрез употреба на контаминирани игли или други остри предмети.

 

Пациентите, които са засегнати от вируса на ХИВ - човешки имуннодефицитни вируси, включително тези, приемащи антивирусна терапия с цел лечение на заболяването, са изложени на по-голям риск от тежки чернодробни нарушения, както и от фаталитет при коинфекция с HBV.

 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, 10% от възрастните хора в САЩ с ХИВ са засегнати и от вируса на хепатит В.

 

Най-ефективната превенция срещу хепатит B е ваксинацията. Тя е силно препоръчителна при рискови групи, като медицински персонал, кръвопреливани пациенти, хора с много татуировки и пиърсинги, при венозно употребяване на наркотични вещества и други.

 

При хората, които живеят с ХИВ, независимо от влиянието на вируса върху тяхното качество на живот, имунният отговор след ваксинация срещу HBV е по-слабо изразен в сравнение с този при незасегнатите.

 

Според екип от изследователи на Медицинския колеж на Университета в Синсинати и Медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк, тридозовият курс на ваксинация с HEPLISAV-B предоставя пълна защита на хора с ХИВ срещу HBV.

 

В проучването са включени 68 възрастни на антивирусна терапия, живеещи с ХИВ, от САЩ, Южна Африка и Тайланд, които не са ваксинирани срещу вируса на хепатит B и до момента не са били засегнати от причиняваната от него инфекция.

 

След поставяне на дозите интрамускулната ваксина HEPLISAV-B е направена оценка на анти-HBV повърхностните антитела - anti-HBsAbs.

 

Позитивните Anti-HBs антитела са индикация за предходен контакт с вируса на хепатит B или за ваксинация срещу него.

 

При анализ на получените резултати след завършен имунизационен курс, специалистите установяват наличието на над 1000mIU/mL титър антитела при 88% от участниците, което се счита за достигане на протективни стойности.

 

Международното проучване ще продължи да изследва ефектите от две дози HEPLISAV-B, както и режим от три дози на друга ваксина срещу хепатит B - ENGERIX-B, сред възрастни хора с ХИВ, които преди това са били ваксинирани срещу HBV, но които не са постигнали адекватен имунологичен отговор.

 

Референции:

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/three-dose-hepatitis-b-vaccine-regimen-protects-people-hiv