Носенето на обувки с висок ток може да причини плоскостъпие, показва проучване на Университета на Източна Англия.

 
Според учените високите токчета са причина, поради която жените е по-вероятно да развият мъчителното състояние, в сравнение с мъжете. Рискът се увеличава допълнително, ако дамите прекарват продължително време в изправено положение.
 
Известно е, че ходенето на високи обувки води до изместване на центъра на тежестта и промяна в позата на тялото, което пренапряга гръбначния стълб. Увеличава се рискът от проблеми, като скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, мазоли, онихомикоза, а също така и травматични инциденти - изкълчвания и фрактури. 
 
Учените смятат, че плоското стъпало се дължи на отслабени сухожилия на краката, поради ензими, които се срещат естествено в организма. Това води до падане на свода на стъпалото, което причинява мъчителна болка и трудности при ходене.
 
Откритието може да доведе до разработването на нови лекарства за борба с променената ензимна активност и предотвратяване на процеса на отслабване на сухожилията, казва авторът на проучването д-р Греъм Райли.
 
Плоскостъпието може да бъде вродено или придобито. Смята се, че около 3,5% от британското население е засегнато от проблема. 
 
Състоянието е широко разпространено и у нас, като голяма част от страдащите са деца. Точната диагностика още в ранна детска възраст дава добри възможности проблемът да бъде повлиян успешно с подходяща терапия и двигателен режим.
 
Резултатите са публикувани в Annals of the Rheumatic Diseases journal.