Прекомерният прием на витамин D може да доведе до сърдечни проблеми, се посочва в доклада на годишната среща на Американската асоциация за сърдечни заболявания.


Повишените нива на витамина могат да доведат до предсърдно мъждене.


В проучването взимат участие 132 000 пациента от медицински център в Юта. Резултатите на доброволците показват, че рискът от предсърдно мъждене се е увеличил три пъти повече при хората, приемали високо съдържание на витамин D.Нормалните нива на витамина са от 41 до 80 нг / дл (нанограма на децилитър). В кръвните проби на доброволците нивото е 100 нг / дл, което се смята за прекомерно.
 

 


NEWS_MORE_BOX

 

Витамин D се синтезира от организма под влияние на слънчевите лъчи. Понякога се налага допълнителният му прием с цел заздравяване на костите и предотвратяване на евентуални травми, разяснява ръководителят на изследването д-р Джаред Бънч, директор на електрофизиологични изследвания в Intermountain Medical Center в Мъри, Юта.


При предписването на допълнителен прием, задължително условие е да се следят кръвните нива на пациента, поради факта, че витаминът се абсорбира с различна скорост при всеки човек, обяснява д-р Бънч.


Ефектът, който оказват високите нива на витамин D върху сърдечния ритъм, са обратими, смята д-р Бънч. Когато нивата се сведат до нормалните, ритъмът се възстановява.